Campbeltown-smagning
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1661
I lørdags var det atter tid til en vores store smagninger, og denne gang var campbeltown på programmet. På programmet var nogle spændende udgåede aftapninger, så forventningerne var store. Her er lidt om de smagte whiskies:
Glen Scotia 12 års, 40%, destilleriaftapning
Duft af karamel og vel nærmest som en grainwhisky/blend. Smagen er temmelig kedelig og har ikke meget at byde. Den har ikke megen campbeltown-karater (let røg og salt). Husker den 14 års aftapning som bedre end denne nye 12 års.
Glen Scotia 1975, 28 år, 46%, Murray McDavid Mission Series
Første tanke om duften på denne whisky var, der er noget underligt ved den. Enkelte mente den havde en sur duft, men mere rammende var måske duften af "bræk". Udover dette havde både smag og duft præg af vanilie og fadlagring - der er tale om et refill bourbon - en anelse sprittet. Mange brød sig ikke om Gdenne whisky - personligt synes jeg egentlig den er ganske god.....
Longrow 10 år, sherrywood, 46%, destilleriaftapning
En ældre aftapning fra Longrow der normalt ikke er mulig at opdrive. Duft meget tilbagetrukket med let røg og sherry. Smagen ligeledes afdæmpet. Røgen ligger dog latent i whiskyen, men buldrer aldrig igennem. Sherry'en er nærmest fraværende. Det gode ved denne Longrow - i modsætning til nyere aftapninger - er at den er helt fri for toffee smag og duft.
Longrow 10 år, 100 proof, 57%, destilleriaftapning
God duft af røg, citrus og toffee. I smagen buldrer røgen frem som i en Islay-whisky - kan godt tåle lidt vand. En virkelig god Longrow, og nok noget af det bedste der er kommet herfra i lang tid. Absolut anbefalelsesværdig!
Springbank 10 år, 46%, destilleriaftapning
God klassisk springbank, et pift af røg, salt, citrus og mandel. godt sat sammen af bourbon og sherryfade til en fin helhed. Den er dog en anelse sprittet.
Springbank 15 år, 46%, destilleriaftapning
Duften er markant mere præget af de 5 års ekstra fadlagring - nu begynder det at blive sjovt. Stadig flot velintegreret afdæmpet røg, mandel, kokos, let sherry. Dejlig lang eftersmag!
Springbank 1969, 36 år, 50%, Dun Bheagan
Farven er meget mørk. Duften er meget kraftig sherrypræget med underliggende karakter af klassisk aldret Springbank. Smagen bærer også præg af den kraftige sherrylagring - whiskyen er gansk tæt på at knække over i ren sherry - men holder sig alligevel på den elegante side. Lang og flot eftersmag. Købt for 105 pund i England, hvilket kvaliteten godt kan bære - pris i Danmark 1.995 kr. - hvilket prismæssigt må siges at være i overkanten.
Springbank 25 år, 46%, destilleriaftapning
En lidt speciel aftapning vi havde købt på whiskyauction i Tyskland - formentlig aftappet på et tidspunkt i 1980'erne. Umiddelbart var der lidt prop i duften - andre kaldte det mug - men udover det var duften utrolig kompleks. Smagen ligeledes der bare kommer buldrende og bliver hængende med alle klassiske Springbank-karakterer. Lang lang eftersmag.
Alt havde vi en rigtig god smagning, hvor vi blev lidt klogere på Campbeltown. Vi overvejer at lave en mindre smagning i løbet af sommeren i en mere afslappet stil - måske i den fri natur. Ellers vil vi vende tilbage med en super-luxus smagning i september med temaet Brora / Port Ellen.
Smagning hos FDC's vinklub
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1705
For et stykke tid siden var Morten blevet bedt om at holde en whiskysmagning hos hans tidligere arbejdsgiver FDC. Vinklubben var arrangør heraf. De havde tidligere haft en begynder-smagning, så der skulle lidt bedre varer på bordet denne gang. Morten havde tilrettelagt foredrag og whisky ud fra destillerier vi har besøgt. Jeg selv deltog ligeledes i smagningen som foredragsholder. Smagning gik rigtig godt og folk var glade. På programmet var der:
Blair Atholl 12 år, Flora Fauna, 43%, destilleriaftapning
Relativ mørk farve (der formentlig har fået et skud karamel), god duft af tørrede frugter og måske lidt karamel. Smagen er præget af fine kryderier og en del sherry. Dejlig rund og blød med relativ kort eftersmag.
Glengoyne 21 år, 43%, destilleriaftapning
En whisky fra et highland distilleri der ligger ganske tæt på grænsen til lavlandet. Der bruges udelukkende un-peated malt. Flot gylden farve, med dufte af vanilie og tørrede lyse frugter - pære/æbler. Alderen fornægter sig ikke og giver en dejlig behagelig og kompleks smag. En del sødme og en tør eftersmag. Jeg vil gætte på, at der hovedsageligt er brugt bourbonfade til denne aftapning.
Glenfarclas 15 år, 46%, destilleriaftapning
Jeg læste for et stykke tid siden på whiskymags forum, at der nu udelukkende bruges sherryfade til denne aftapning. Før skulle der have været tale om et forhold på 60% sherry og 40% bourbon. Det er et stykke tid siden jeg har smagt den sidst, og synes faktisk, at sherry'en var temmelig fremtrædende på den whisky vi smagte i forhold til sidst. Farven er flot mørk, duften er præget af elegant sherry og måske en anelse sprittet. Smagen er ligeledes domineret af sherrylagringen. God tæt smag - en rigtig flot whisky.
Glenfiddich 21 år, 40%, Gran reserva, destilleriaftapning
Lys farve. Relativ tilbagetrukket duft, rom-lagringen kan lige netop anes - ikke sprittet. Smagen er ikke præget af rom-lagringen, men lidt mere af vanilie og tropiske frugter - måske lidt citrus - og absolut ikke sprittet. Flot eftersmag. En rigtig god whisky.
Aberlour A'bunadh, 59,6%, destilleriaftapning
Farven er flot mørk. Kraftig duft af sherry og lidt syntetisk. Stor smag af sherry - kræver vand for at dæmpe sprit og sherry. Smag af tørre mørke frugter og lang eftersmag. Absolut et hit til smagningen.
Ardbeg TEN, 46%, destilleriaftapning
Meget lys farve. Duft af røg, frugt og citrus. Smagen er domineret af den kraftige røg. Ikke det store hit til smagningen - men måske heller ikke det bedste eksempel på en Ardbeg. For folk der ikke før har smagt de tørverøgede whiskyer fra Islay, så er det her altså hård kost.......
Lagavulin 1989, 43%, distillers edition, destilleriaftapning
Røgen er meget tilbagetrukket i denne Lagavulin - den er simpelthen blevet sovset ind i sherrysødme. Men den er noget af bæst alligevel. Smag af røg, sherry og salt. Dejlig whisky for de fleste på smagningen!
Generelt var deltagerne i smagningen rigtig glade for Glenfiddich, Glenfarclas og Aberlour. Alt i alt en rigtig god smagning.
Vinderen er fundet!
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1672
Tak for de mange svar der er kommet til vores konkurrence. En del var forkerte, men der var også nogle rigtige svar.
Svaret på konkurrencen er "Kilchoman" - det ny destilleri på Islay.
Derfor blev der trukket lod blandt de rigtige svar. Vinderen blev Thomas Volmer Larsen fra København. Vinderen vil få tilsendt sin gevinst med posten.
Gæt og vind!
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1678
Så er tiden kommet til Singlemalt-whisky.dk's første konkurrence. Den/de der kan komme med et svar på hvilket destilleri vi har på billedet, deltager i lodtrækningen om en flaske med 5 cl. Benrinnes 1973, 30 år gammel whisky fra Conniseurs Choice.
Deltag i konkurrence her på siden
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 40
Vi er stolte af, at kunne præsentere vores egen lille konkurrence her på vores hjemmeside. Kick-off er torsdag d. 20. april 2006. Du kan ved at indsende det rigtige svar vinde en miniflaske med noget godt whisky.
Så der er kun en ting at sige - klik ind på siden nu på torsdag - hvor du kan vinde en flot præmie hvis du har det rigtige svar!