eg tror det var sidste år, at Glenscotia kom med en ny aftapning - en 12 år gammel whisky til afsløsning af den 14 år gamle aftapning. Samtidig blev den lille buttede flaske afløst af en slankere flaske med paprør til. Prisen på begge whiskyer ligger i det moderate leje (ca. 350 kr.) - men det kunne jo egentlig være interessant at finde ud af hvad der er bedst, ny eller gammel aftapning? - det satte jeg mig for at finde ud af, her er lidt om dem:

Glen Scotia 14 år, 40%, destilleriaftapning

God let duft af citrus og kryderier, salt og måske lidt vanilie fra træet. Smag ligeledes fint krydret - ikke sprittet, virker meget ren og ligetil - ikke de store spor af sherryfade. Dejlig eftersmag. En god hverdagsdram, der ikke er tung.

Glen Scotia 12 år, 40%, destilleriaftapning

Farven er noget mørkere og tungere, duft af toffe og flødekaramel - sherryfade?. Smagen er sådan lidt vandet, kryderierne gemmer sig godt bag flødekaramellen. Kort eftersmag. Ikke det store hit hos mig.

Min konklusion er klar, der er temmelig stor forskel på dem. Den ny aftapning er blevet overøset med flødekaramel. Den gamle 14 års aftapning, er efter min mening, klart den bedste og vinder på den klarhed i smagsnuancerne og rene stil.

Man kan kun undre sig over denne ændring i stilen, spørgsmålet er blot hvad tanken har været bag ændringerne - mangel på minimum 14 år gamle fade, for mange sherryfade, markedsføring eller salgstal? 
 
 

Vi har desværre set os nødsaget til at aflyse vores planlagte whiskysmagning den 24. juni 2006 på grund af manglende tilmeldinger. Det har åbenbart været en rigtig uheldig dato for de fleste – men vi ved godt, at når sommerperioden nærmer sig, er der også mange andre gøremål. Vi vender tilbage med en ny whiskysmagning i starten af september.

I løbet af de næste uger vil jeg skrive lidt om nogle spændende whiskier, jeg har haft mulighed for at smage. Det drejer sig blandet andet om Ardbeg Young Uigeadail, Johnnie Walker Blue Label og Cragganmore 1973 destilleriaftapning.

En ting kan jeg allerede her afsløre, Johnnie Walker Blue Label er noget af en heftig dram!
 

Vi har besluttet os for at afholde en lille smagning i juni måned, nærmere bestemt 24. juni for at markere at sommeren er over os. Smagningen kommer til at foregå noget mere uformelt, idet der denne gang kun udleveres et glas, hvorefter der er mulighed for at prøve 12-14 forskellige whiskier i bedste whiskymesse-stil.

Til lejligheden har Bispebryggeren brygget en belgisk inspireret wit - en dejlig frisk sommerøl, som vi kan nyde direkte fra fad. Prisen er ikke så høj denne gang, kun 200 kr. - da niveauet er lidt lavere end normalt - men nogle spændende aftapninger er der da på programmet. Det fulde program kan snart ses under punktet "smagninger".
 
 

Overskriften siger alt - derfor har vi besluttet at lave en sommersmagning. Dette vil komme til at foregå hos Morten den 24. juni 2006 mellem kl. 19-22. Smagning vil forløbe lidt anderledes end ellers, da vi ønsker det skal være lidt mindre formelt. Du vil kunne smage mellem 10-14 forskellige whiskier, som du forhåbet ikke har prøvet før. Vi vil også give dig mulighed for at smage Morten hjemmebryggede øl direkte fra fad, så der er lagt i kakkelovnen til en spændende smagning. Invitation  med information udsendes snarest.

Endelig vil jeg også benytte lejligheden til at meddele, at her i sommerperioden vil hjemmesiden ikke blive opdateret så ofte. Dette skyldes hovedsageligt, at jeg sidder på min racercykel det meste af tiden - whisky og cykling er desværre ikke komplementære størrelser - ellers må i tage en dram for mig, mens i følger med i Team CSC's bedrifter i Giro d'Italia.

Regn med en opdateringsrate på ca. hver 14. dag.
 

Fredag den 5. maj 2006 afholdt vi smagning i SREV-klubben. Klubben består hovedsageligt af tidligere og nuværende kolleger fra mit arbejde. Sidste smagning var afholdt i december, så det var rart med en smagning. Smagningen foregik hos Ulbæk, og han havde også sørget for indkøb og natmad. På smagningen smagte vi:

Springbank 14 år, 52,8%, Port Wood Expression, destilleriaftapning

Ikke så kraftig portvins-dufts, meget tilbagetrukket - godt komponeret. Ikke så meget klassisk Springbank-karakter. Smag også noget tilbagetrukket, dog med noget røg, salt og krydderi. En lækker whisky.

Vi sammenlignede denne springbank med 13 år gammel aftapning, ligeledes lagret på port. Denne havde langt mere portvinsduft og smag, og var generelt kraftigere i smagen. Hvilken der er bedst er nok et spørgsmål om smag og behag.

Longrow 14 år, 46%, destilleriaftapning

Duft af karamel og toffee. Røgen er næste fraværende i duften. Smagen kommer der dog en del mere røg. Meget i stil med Longrow klassiske 10 års-aftapninger med destillationsår.

Longrow 10 år, 100 proof, 57%,  destilleriaftapning

Morten og jeg havde fornylig haft denne whisky til vores store Campbeltown-smagning - så spændingen var udløst - men en god whisky tåler altid en gentagelse. God duft af røg, citrus og toffee. I smagen buldrer røgen frem som i en Islay-whisky - kan godt tåle lidt vand. En virkelig god Longrow, og nok noget af det bedste der er kommet herfra i lang tid. Stadig absolut anbefalelsesværdig!

Endelig en tak til Ulbæk for den formidable natmad der bestod i en heftig gryderet og lækker is til dessert.
 
 

Additional information