2009 er på kanten til at løbe ud. Det har været et endnu et godt år på whiskyfronten. Massere af gode smagninger og spændende aftapninger er det blevet til. I Singlemalt-shop.dk har vi til 4 ud af 5 smagninger haft udsolgt og det går bedre og bedre. Mit personlige højdepunkt var vores Macallan-smagning med gode gamle sherrylagrede udgaver af Macallan 25 års, Macallan 30 års og Macallan 1982.

I lidt mere privat regi har vi i Singlemalt-whisky.dk haft 2 spændende smagninger - Laphroaig 25 år i fadstyrke og Glenmorangie Signet hører til blandt dem jeg husker bedst.

I løbet af året har jeg med stor glæde bemærket, at det er muligt at købe rigtig gode og spændende samples hos www.whiskysamples.eu - det funker bare og jeg anbefaler det gerne til alle!!!!!

Hvad bringer 2010 så på whiskyfronten? Først og fremmest håber jeg på at whiskymessen tager sig sammen og arrangerer en messe i København. Her på Singlemalt-whisky.dk vil jeg ufortrødent fortsætte med at skrive smagsnoter og berette om røverhistorier på whiskyfronten. På Singelmalt-shop.dk  sker der ting og sager - vi håber at kunne lancere en ny udgave af vores internet-shop, vi har allerede 2 udsolgte islay-smagninger i februar, vi har yderligere 2 smagninger på programmet i foråret (hvoraf den ene bliver en Glenfarclas-vertikalsmagning) og en Macallan-vertikalsmagning i efteråret. Det bliver helt sikkert spændende!

Til sidst vil jeg ønske alle jer der læser med her en god jul og godt nytår!

 

Her i efteråret 2009 kom Diageo med en årets sending af special releases. Denne gang kom der også en aftapning fra et de destillerier der ses aftappet fra officiel side meget sjældent - nemlig det lukkede destilleri Pittyvaich. Destilleriet blev bygget i 1975 og allerede taget ud af drift i 1993 - sidenhen revet ned i 2002. Destilleriet var vel det kan man kalde søsterdestilleri til Dufftown Distillery. Mine erfaringer med dette destilleri er dog noget begrænset, men det har i hvertfald sjældent været den store oplevelse - til sammenligning har jeg fundet en aftapning frem fra Duncan Taylor. Her er smagsnoter :

Pittyvaich 20 år, 57,5% Special Release 2009, destilleriaftapning

Lys gul farve - som hvidvin. Meget lukke næse til at starte med - med tiden åbner den sig dog en del med citrus, lyng og massere af vanilie (garantere 100% bourbonfade) - bestem ingen sødme i duften. Smagen er frisk, fyldig, olieret med citrus og vanilie. En noget bitter kort eftersmag. Jeg prøvede også at komme lidt vand i - det åbnede duften lidt, men gjorde ikke noget for smagen.

Pittyvaich 1979, 26 år, 45,9%, Cask no. 5632, Duncan Taylor Rarest of the Rare

Farven er lys gul - helt sikkert et bourbonfad. Duften er præget af citrus, vanilie og træ - men stadig med liv. I smagen findes citrus, noget saltagtig, peber, meget krydret, let bitter og en anelse sprittet. Eftersmag er mellemlang med et ret bittert finish. Generelt mangler denne whisky de ting der gør det rigtig sjovt!

Konklusion

Sammenlignet head to head er der bestemt ingen tvivl at destillatet kommer fra samme sted - trods alt vil jeg sige at aftapningen fra Duncan Taylor er noget bedre end denne 20 års destilleriaftapning. Ingen af dem er dog særlig anbefalelsesværdige - jeg kunne komme med mange andre og bedre forslag til whisky hvor du får mere for pengene. Pittyvaich 20 år, Special Release koster 127 pund i England - Duncan Taylor-aftapningen har jeg givet 56 pund for i 2006.

 

Singlemalt-shop.dk's Islay-smagning den 4/2-2010 blev udsolgt på under 1 uge. Vi har derfor besluttet at afholde en ekstra Islay-smagning torsdag den 18. februar 2010.

Smagningen vil inkludere følgende aftapninger (der tages forbehold for ændringer):

Bunnahabhain 1997, Peated, 46%, Chieftains Choice
Ardbeg 1998, 11 år, 46%, Chieftain's Choice
Laphroaig 10 år, Cask Strength, Batch 001, 57,8%, OB
PC8, Ar Duthchas, 60,2%, OB

Lagavulin 1991, Distillers Edition, 43%, OB
Bowmore 25 år, 43%, OB
Port Askaig (Caol Ila) 25 år, 45,8%, Specialty Drinks
Port Ellen 1979, 30yo, 57,7%, 2009- release, OB

Du kan tilmelde dig på vores hjemmeside www.singlemalt-shop.dk!

Den 5. november 2009 var der smagning hos Singlemalt-shop.dk og temaet var den uafhængige aftapper Douglas Laing.

Vi smagte følgende:

Caperdonich 1996, 12 år, 46%, Provenance

 Lys gul farve, duft af citrus, hvidvin, newmake - meget lille interaktion med fad. En digestif!

Dailuaine 1999, 9 år, sherrycask, 46%, Provenance

Lysebrun farve. Duft af tørret frugt og sherrysødme, måske lidt sprittet. Fin god ung sherrylagret whisky, hvor fadet er holdt i fin balance. Kort, men behagelig eftersmag.

Bowmore 1998, 8 år, wine-finished, 46%, Provenance

Lyserød farve - har ligget på rødvinsfad - vistnok fra Cotes du Rhone. Duften er ikke præget af rødvin, men af røg og aske. Smagen gemmer dog på lidt frugt/marmelade fra rødvinsfadet under den røgede overflade - mangler nok lidt krop og fylde, men det er en fin lille Bowmore.

Port Ellen 1983, 25 år, 46%, Provenance

Ravfarvet. Duften er den klassiske som vi kender fra Port Ellen - urter, krydderier, en underspillet røg med et vist maritimt præg. En flot og meget behagelig Port Ellen.

Mortlach 1992, 16 år, sherrycask, 50%, Old Malt Cask

Mahognifarvet. Flot kraftig og meget fyldig duft af tørret frugt, mørk chokolade, læder, skocreme, espresso og sherrysødme. Smagen er ligeså - utrolig fyldig. Lang behagelig eftersmag, dog med den kendte lidt tørre og bitre stil til sidst som findes i tung sherrylagring. Bestemt anbefalelsesværdig (som al anden sherrylagret Mortlach også er det).

Dalmore 1976, 32 år, rum-finished, 50%, Old Malt Cask

Strågul. Utrolig flot og indsmigrende duft - den optimale blanding af dufte fra maltwhisky og rom - meget kompleks! Smagen er varm og fyldig, hvor rom-påvirkningen kun spiller anden-violin. En utrolig vellykket finish. Meget anbefalelsesværdig!

Speyside Finest 1965, 43 år, 50%, Old Malt Cask

Først skal det siger at Speyside Finest dækker over, at det reelt er whisky destilleret på Glenfarclas. Mørk gylden farve. Stor dejlig og behagelig duft af sherrysødme - nærmest likøragtig, ingen spor af høj alkoholprocent. Smagen er utrolig behagelig, sherrypåvirkning er i perfekt balance med whiskyen. Flot lang og behagelig eftersmag. Måske årets oplevelse indenfor kategorien sherrylagret whisky.

Highland Park 1978, 30 år, 55,1%, Old & Rare Platinum

 Flot mørkgylden farve - ingen oplysninger på flaske om fadtype, men umiddelbart virker det som et sherryfad, måske refill. Næsten klassisk Highland Park-stil - meget tæt på destilleriets egne aftapninger. Lyng, honning og lidt røg i baggrunden. Meget behagelig med god fylde og krop. En rigtig god whisky, bare ikke ligeså god som destilleriets egen 30 årss-aftapning.

Sidste lørdag endte jeg på Kareten (restaurant/værtshus), der ligger i Hollænderdybet - starten af Amagerbrogade. De er kendt for at have et særdeles godt udvalg øl og whisky. Jeg har ikke tidligere været der, men syntes umiddelbart at priserne var lidt høje. Startede med Youngs Double Chocolate Stout direkte fra hvilket ikke gjorde den dårligere.

Herefter gik jeg på opdagelse i whiskykortet. Endte med at bestille en Glenlochy 1965, 38yo, 42,3% fra Douglas Laing Platinum - 120 kr. for en dram. Men så kom overraskelsen, her hældes med løs hånd og ikke målebæger - tror at jeg fik 3-4 cl. i glasset. Virkelig flot opskænkning, og dermed må prisen vurderes at være særdeles fair. Whiskyen fejlede bestemt ikke noget - orangesødme, lidt bitterhed fra træet - men stadig masser fylde og dejlig lang eftersmag.

Herefter smagte jeg en Glenallachie 23yo, 51,6% fra Chieftains Choice (fik desværre ikke fat i destilleringsåret), der var noget af et sherrydrøn - tørret frugt, mørk chokolade, ekspresso. En rigtig flot whisky - kun 80 for endnu en kæmpe ophældning.

Sidste stik blev taget af Port Ellen 1979, 24yo, 57,3%, 3. annual release, destilleriaftapning - jeg har smagt denne før, men Port Ellen er jo altid et gensyn værd. Røg, urter, lidt sprittet, kompleks - stor mundfylde og lang eftersmag - sikken en whisky! Prisen på denne var også yderst fair, idet den kun kostede 80 kr. for en megadram.

Måske det lige skulle siges, at jeg har ingen interesser i spil hos Kareten endsige at jeg kendte de 2 venlige tjenere - men jeg synes stedet er et besøg værd og at der er fuld valuta for pengene!

Hjemmeside: www.kareten.dk

Additional information