Fandt det lækre billede til højre på Friends of Laphroaig's hjemmside.

Billedet er lavet af  Mark Gillespie Plot No: 246487. Om billedet skriver han:

Laphroaig -- The Only Way to Fly! Laphroaig needs to have its own airline...even if the airport on Islay can't handle a jet!

Billedet er taget på strækningen mellem Hovedbanegården og Dybbølsbro Station, nærmere betegnet Ingerslevgade. Bygningen er en del af Kødbyen, men hvad bygningen rent faktisk benyttes til ved jeg ikke.
Der er desværre ikke kommet nogen rigtige svar på quizzen, så jeg kan ikke udpege en vinder.

Fredag den 10. november 2006 er vi så heldige, at Singlemalt-shop.dk afholder en ny smagning for vore venner og bekendte. Smagningen vil bestå af produkter fra Caol Ila og nye goodies. Programmet vil inden længe kunne ses under punktet "Smagninger".

I den forgangne uge var Morten og jeg til whiskysmagning hos Juuls Vinhandel med temaet Springbank. Guide under smagningen var Kate Wright fra destilleriet, der levende foretalt om produktionsprocessen og de forskellige aftapninger.

Vi var så heldige at smage en cask sample af sprit fra Kilkerran (Glengyle) der havde lagret på portvinfad. Farven var dybrød og smagen kraftig af lagringen på portvinsfad. En cask sample af 6 år gammel Hazelburn lagret på sherryfad var utrolig lækker, tyk, fed og olieret. Den almindelige Hazelburn 8 års var ligeledes på programmet - et mix af 60% bourbonfade og 40% sherryfade - rigtig god, og Morten købte et eksemplar af den, så det borger for kvaliteten.

Herefter var der et miks af aftapninger fra Springbank og Longrow. Her skal særligt nævnes den 25 år gamle Springbank, der havde alle de klassiske karakteristika med overvægt mod sherrylagring. Kun 1.200 flasker er det blevet til den af denne aftapning. Det er en rigtig god whisky, der dog mangler den sidste kraft, kompleksitet og olier, der kendes i aftapningerne fra 1980'erne og 1990'erne.

Alt i alt en rigtig spændende smagning krydret med et godt foredrag.

Har der på et tidspunkt været et whiskydestilleri i København? - det fristes man til at spørge sig selv sig om, det lugter i hverfald lidt af det.  Det første billede er taget et sted i København, det andet billed er taget i Skotland (Lagavulin).
 
  
 
Så er der bare spørgsmålet, hvor er billedet taget i København - smid et bud på adressen "bo - at - singlemalt-whisky.dk" - hvis du kan gætte det så kan det være vi sender dig en lille præmie - jeg vil i næste uge offentliggøre hvor billedet er taget og en eventuelt vinder!
 

 

Første smagning i Singlemalt-shop regi - egentlig er det stadig Morten og jeg, der arrangerer smagning, men nu med den lille ting, at vi gerne skulle tjene lidt penge på det eller gøre reklame for vores produkter. Smagning var delt op i to dele, en med produkter fra Glengoyne og anden del med goodies. Her er hvad vi smagte:
Glengoyne 16 år, Scottish Oak Finish, 43%, destilleriaftapning

Farven er flot strågul, duft - her sker der ikke meget, meget tilbagetrukket - ingen kraftig duft af sherryfade. Smag meget mild og frygtelig kedelig, let sprittet. Stort set ingen eftersmag.

Glengoyne 21 år, 43%, destilleriaftapning

Gylden farve og fantastisk duft af vanilie, blomster og en god del eg. Smagen er ligeledes helt fantastisk og meget kompleks. Lang eftersmag. Flere nævnte denne whisky som smagningens største overraskelse og måske bedste whisky(!).

Glengoyne 1985, 19 år, "Summer", 52,6%, destilleriaftapning

Farven på denne whisky er ekstrem mørk - kan kun være first fill oloroso sherry cask. Duft af mørk chokolade og masser af bitterstoffer - ikke ulig en ekspresso. Smagen er præget af den meget sherry og levner ikke plads til destillerikarakteren. En ikke særlig spændende whisky med alt for meget sherry!

Glengoyne 1972, 32 år, single cask, white rioja, 48,7%, destilleriaftapning

Flot kraftig duft af mandel, træ og vanilie. I kommer der nogle der bitterstoffer ind - formentlig fra hvidvinsfadet. Lang og kompleks eftersmag. Virkelig lækker, omend ikke den bedste single cask aftapning jeg har smagt fra Glengoyne. Ikke helt penge værd.

Balvenie 17 år, New wood, 40%, destilleriaftapning

Næsten ingen duft, måske lidt vanilie og lidt blomster. Smagen er ekstremt tilbagetrukket og ikke særlig spændende. Det mest kedelige og intetsigende jeg har smagt fra Balvenie.

Bowmore 1990, 16 år, 53,8%, destilleriaftapning

Flot kobberfarvet - duft af sherry og røg med en antydning af parfume. Smag temmelig røget og med en godt skud sherry. Eneste anke er at der kommer denne her hilsen af french whore parfume. Lækkert med de ekstra alkoholprocenter. Alt i alt en udenmærket Bowmore.

Craigellachie 1973, 32 år, 42,7%, Douglas Laing Platinum

Flot lysgul farve. Duft med hints af citrus, eg fra bourbonfad, vanilie og malt. Smagen er flot afrundet og glider let ned. Fadet er ikke træt, godt med liv! Flot eftersmag med det helt rigtige pift af malt der kendetegner destilleriet. Flot!

Ledaig 1974, 30 år, 48,7%, Signatory Vintage

Rimelig mørk farve. Duft er præget af en let maritim karakter, men især sherry overdøver det meste. Smagen er tæt på at "knække" over i for meget sherry - der er rigtig meget træsmag og sherry i denne whisky. En noget skuffende oplevelse, da Ledaig har været kendt for at lave nogle meget røget whiskyer i starten af 1970'erne - det havde denne her altså ikke.

 

Efteråret er tid for whisky, og derfor kommer der også et hav at nye aftapninger. 2 af disse skal have et specielt ord med på vejen, og det drejer sig om aftapninger fra Caol Ila og Edradour.
Fra Caol Ila er kommet en 8 år gammel whisky i fadstyrke på 59,8%, men unpeated - hvilket gør den yderst interessant. Caol Ila er jo normalt rimelig heftig peated, men har også produceret en mængde unpeated whisky til brug for blends. Royal Mile Whiskies beskriver den som "Yeasty cereal, strawberry Chewitts, Jammy Dodgers, crannachan, smooth vanilla slice, then drying". Prisen lyder på sølle 33,99 engelske pund - så her kan alle være med!

En anden spændende aftapning der har været en del snak om, er en whisky destilleret på Edradour. En peated version der kaldes Ballechin. I frankrig hos La Maison du Whisky er den nu blevet lanceret som en 10 år gammel whisky aftappet ved 46%, og farven antyder kraftig brug af sherryfade - Edradour bruger normalt ikke kunstig farve.

Prisen ligger på 89 Euro (ca. 650 kr.) men så er den også begrænset til kun 1.200 flasker.

På Whisky Live i London i foråret havde jeg mulighed for at smage den - en absolut lækker whisky med oceaner af røg som i en Ardbeg.

Hvis jeg kunne få fingrene i en flaske så ville jeg købe den - problemet med begge aftapninger er, at de næppe får lov til at komme på hylderne i de danske butikker.
 

Additional information