Rapport fra Whisky Live i London.

Dag 1 - ankomst og shopping
   
Dagen startede med fly fra København til Stansted, tog fra Stansted til Liverpool Street, Underground fra Liverpool Street til Paddington. Efter check-in på hotel var det blevet tid til frokost. Frokosten blev indtaget på hyggelig bar i nærheden og bestod for størstedelen af os på bangers and mash - hertil dejlig øl fra London pride - håndpumbet selvfølgelig!
Herefter Underground til Tottenham Court Road. Første besøg blev hos Milroys i Greek Streeet. Butikken har et imponerende udvalg - og til ikke helt tossede priser. De havde sågar et stort udvalg af Macallan Vintage - se billede i højre side. Vi fik en smagsprøve af deres egen aftapning af Craigelaiche. En 16 år gammel sag, der smagte rigtig godt, der stod til 34 pund. To af deltagerne i vores tur blev så begejstrede for den at de købte en flaske hver.


Herefter gik turen til Vintage House på Old Compton Street - endnu en butik med fantastisk udvalg. I butikken fik vi smagt en masse god whisky. Butikken havde valgt ikke at deltage i Whisky Live, da mange deltagere herfra automatisk besøger Vintage House, nu de alligevel var i London. Dermed sparede man også en masse penge på standleje, og kunne dermed give lidt spændende smagsprøver. I butikken smagte vi:

Highland Park 1985, 21 år, 54,2%, OMC for Vintage House

Meget lys i kuløren, krydret men samtidig let - ikke meget Higland Park karakter - men smagte udenmærket.

Bunnahabhain 1974, 30 år, 46%, Berry Brothers and Rudd

Relativ lys farve, utrolig dejlig duft - smagen er dejlig afrundet og er bare rigtig god. Bunnahabhain bliver bare bedre med alderen - ingen tvivl om det - og yderst fornuftig pris, kun 60 pund.

Ballindaloch 1965, 40 år, 50%, OMC

Jeg smagte allerede i efteråret på Whisky Live i Glasgow denne aftapning, hvor jeg syntes den var alletiders. Denne gang var den alt for træ- og sherryagtig. Ikke et super bekendtskab. Til dem der ikke kender Ballindaloch, så kan jeg fortælle, at det er et synonym for Glenfarclas.

  


Secret Stills 1.1, 1955, 50 år, 45%, Gordon & MacPhails

En 50 år gammel fra Isle of Skye lyder jo meget interessant. Eftersom der kun ligger et distilleri på Skye, så er der her tale om whisky fra Talisker. Jeg syntes denne whisky var en anelse "støvet", meget woody, lidt for meget sherry, en lidt krads smags antydede at her var der tale om Talisker. Sjov at smage, men til 199 pund vil jeg hellere bruge mine penge på 2 gode Douglas Laing Platinums!

Endelig shoppede vi til deling en 20 cl. flaske Caol Ila 1979, 25 år fra Douglas Laing OMC. Det meste af denne flaske blev fortærret inden sengetid på et hotelværelse. Der er her tale om en kraftig røgsag, med masser af saft og kraft.

Inden vi nåede hotellet var vi alle blevet sultne, og på et pizzaria blev der fortærret 1,75 meter pizza - ja, vi var sultne. Der vil snart komme et skriv om dag 2 - dagen hvor Whisky Live startede.
 

Dag 2 - shopping og Whisky Live
 
Shopping
Whisky Live startede først kl. 15 så der var rigelig med tid til at nå lidt rundt i byen. Planen var først at besøge Cadenheads shop på Russell Street, Covent Garden. Efter utallige skift i the Underground nåede vi frem til butikken.
Cadenhead er en uafhængig aftapper, men er en del af "Springbank-koncernen", så der findes ligeledes et stort udvalg af produkter herfra. Der føres et kæmpe udvalgt af forskellige forskellige aftapninger, også fra destillerier der sjældent ses aftappet af andre end destillerier selv (Glenfiddich og Glenfarclas). Man havde også muligheden for at få aftappet sin egen flaske direkte fra fad. Her kunne vælges mellem en vatted Cambpeltown, Islay, eller en Highland. Alle angivet uden distillerinavn(e). Vi fik smagsprøver af whiskyen fra Campbeltown og Highlanderen. Campbeltown var langt den bedste, uden at være en fantastisk oplevelse.
 
 
     
 
 

Herefter gik turen til Vinopolis ved London Bridge. Vinopolis er en restaurant, bar, vin- og whiskybutik med mulighed for guidede vinture og smagninger. Det helt specielle er, at det er The Whisky Exchange der står for whiskybutikken.
Denne butik har et imponerende udvalg, og reklamerer med 300 forskellige aftapninger. Her var også mulighed for at få tappet en flaske direkte fra 5 forskellige fade. Hvis man synes turen til Whisky Exchange "rigtige" butik i udkanten af London er for lang, så kan det absolut betale sig at kigge forbi Vinopolis.

Endelig var det blevt spisetid, og vi fik en god solid pub-lunch inden det var tid til Whisky Live.


Kl. 15 åbnede Whisky Live, som foregik i en relativ stor hal ikke langt fra parlamentsbygninger og Buckingham Palace. Denne dag havde vi også to masterclasses. 


Diageo Special releases 

Fredagens første masterclass var virkelig en vi så frem til.
Vi vidste ikke på forhånd hvad der ville være på programet. Man kan ihvertfald ikke påstå at vi blev skuffede.
De medbragte et fortrinligt sortiment af nye aftapninger fra 2005.
 


Brechin 28, 53.3%
Brechin eller North Port har en frisk duft af honning og tørret frugt. Smagen er krydderet med lidt frugt og let tør. Eftersmagen er medium krydderet med lidt græs.
 Glen Mhor 28, 51.9%, Rare Malt
Den har en frisk duft af nyslået græs og friske krydderurter. Smagen er af æble, citrus og frisksaft der slutter af i en meget kort men intens eftersmag.
Convalmore 28, 57.9%
Denne har en behagelig duft af rosin, blomster og lyng.
Smagen derimod er præget af fersken, aprikos og græs og munder ud i en lang eftersmag af blomster og tørret frugt.
 Glendullan 26, 56.6%, Rare Malt
En behagelig let og frisk duft af blomster og frugt.
Smagen er godt krydderet kombineret med frugt og blomster.
Eftersmagen er lang og krydderet.
 
Brora 30, 56.3%
Duften er kraftig olieret røg og Dana Blue ost.
Den kraftige røg fortsætter i smagen sammen med en utrolig sød smag af honning og toffee.
Eftersmagen er ekstrem med meget kraftig røg og en sødme der afbalancerer den perfekt.
 Caol Ila 25, 58.4%
Den starter med en pebret duft med kraftig røg.
Den kraftige røg bevares i smagen, men suppleres af let tørret frugt og honning.
Eftersmagen er lang, sød og kraftigt røget.
Betydeligt anderledes end 2004 aftapningen.


 

 

Whyte and Mackay Wood Seduction
 
Vi deltog atter på en Whyte & Mackay masterclass, der var identisk med den vi havde i Glasgow sidste år.
Det gjorde dog ikke det store, for det er virkelig god whisky der kommer på bordet og Richard Patterson er altid underholdende. Programmet bestod af følgende whiskies:
 
Isle of Jura 1990, 15 års, 60%, Limousin oak
Isle of Jura 1984, 21 års, 61.3%, Palomino Fino
Dalmore Blackpearl 1991. 14 års, 66.6%, Madeira finish
Dalmore 1973, 32 års, 53%, Cabernet Sauvignon
 

 


Dag 3 - Whisky Live
 
Kick-off  på Whisky Live denne dag var allerede kl. 11 om formiddagen, og første masterclass kl. 11.30. Ovenpå den sidste dag og aftens udskejelser var alle lidt trætte denne dag, hvilke også kom til at præge antallet af smagsprøver. Desuden ville alle "spare" smagsløgene" til den meget spændende masterclass med Glenfiddich. Men her er lidt om hvad jeg smagte i løbet af dagen.
Glenugie 1977, 27 år, 46,7%, Signatory Vintage

En ganske lækker whisky at starte dagen på - fra et sherry cask, der havde fin balance. Typisk speyside-karakter.

Glen Moray 1978, 26 år, 57,6%, destilleriaftapning for Craigelachie Hotel

Mit første indtryk var, at den var meget let - som Glen Moray generelt er - men denne havde det ekstra kryderi og pift, som gjorde den til et yderst spændende bekendtskab.

Benriach 1988, 16 år, 54,7%, destilleriaftapning

En whisky lagret på sherry-fad - hvilket også tydeligt kunne smages. Benriach har tradition for også at lave peatede whiskier, men denne var ikke peated.  En ganske god whisky, uden dog at være noget man drømmer om at have stående derhjemme.

The Glenlivet 16 år Nadurra, 48%, destilleriaftapning

Denne aftapning overraskede mig en del - virkelig lækker bourbon-lagret - dejlig let sommerwhisky. Whiskyen er non-chill filtreret og aftappet ved 48% - de kan altså godt finde ud af det! Så god at jeg købte en flaske med hjem.

Glen Isla, cask sample, Signatory Vintage

En whisky der er på vej til at komme på markedet inden længe som en single cask - whiskyen er destilleret i starten af 1970'erne på Glen Keith. Der er tale om en form for et eksperiment i stil med Craigduff. Det er altid spændende at smage de her mystiske aftapninger, og denne var også ganske god. Let sherry, ikke høj alkoholprocent og speyside-karakter.
   
Ballechin, cask sample, Edradour destillery

Dette er en whisky distilleret på Edradour distillery, der ligger i byen Pittlochry på vejen fra Glasgow til Inverness. Det helt specielle er, at den er kraftigt røget - i modsætning til destilleriets andre aftapninger. Denne whisky var relativt ung, og havde ligget på et first-fill sherry cask. Kraftig tung røg og sherry-lagring var smagsnuancerne. Ikke ulig Ardbeg - virkelig lækker, gid jeg kunne have fået en flaske med hjem!

Laphroaig 1988, 18 år, 50%, OMC

Røgen var en del afdæmpet, bourbon-lagret, lidt tynd i det. Den 15 års destilleriaftapning er klart bedre, hvis man vil have noget i denne stil.

Aberfeldy 21 år, 43%, destilleriaftapning

Udenmærket rund, blød whisky uden de store dikkedarer - næste!

Glen Moray 30 år, 43%, destilleriaftapning

Forventningerne til denne aftapning var noget høje efter at smagt aftapningen fra Craigellachie Hotel. Det kunne den slet ikke leve op til - men var da ganske god, uden det store spræl. Meget let, bourbonlagret, floral speyside-karakter.
 
  

 

Edradour 1983, 22 år Port Wood, 53,6%, destilleriaftapning

Den ældste aftapning af Edradour jeg har smagt til dato. God afrundet med fine noter fra Portvins fadet. God men ikke fantastisk.

Herefter var det tid til en fantastisk masterclass med Glenfiddich. Dagen sluttede lidt forskelligt for os. En gruppe tog til hotellet, hvilede og spiste Kinesisk mad. Den anden turede byen rundt på italienske adonis- barer.........

En lille bemærkning til det sidste billede i højre side - det var en fornøjelse at stå ved Glenrothes-standen - her kunne der ses en særdeles ung borbounlagret feminin sag.........
 

 

Old Pulteney masterclass
 
Vi havde ikke rigtigt nogen ide om hvad denne masterclass ville byde på, så vi var både nysgerrige og spændte.
Jeg har aldrig betragtet Old Pulteney som et specielt særligt distilleri, men jeg er helt klart kommet på bedre tanker.
De benyttede også lejligheden til at introducere deres 30års. En noget anderledes ung og frisk whisky. Deres 17 og 21 års er ganske imponerende, og i en helt anden kategori end den normale kedelige 12 års.

Programmet bestod af følgende whiskies:

New make spirit
Old Pulteney 12 års
Old Pulteney 17 års
Old Pulteney 21 års
Old Pulteney 30 års
 
 


Glenfiddich rare and old vintages masterclass

Lørdagens sidste masterclass var med Glenfiddich.

Foredraget blev holdt af Ludovic Ducrocq, Global Brand Ambassador fra Glenfiddich.

Der var desværre en del forsinkelse, så det blev lidt presset med at blive færdige til sidst.

Men det blev fuldstændigt opvejet af det fantastiske program. Alle whiskies var specielt aftappet til dagen.
 

Glenfiddich 30, 47.5%
Denne Glenfiddich er deres normale 30års, taget inden den fortyndes ned til 40%.
Det burde være standard, den vinder utroligt meget ved at være cask strength.
Den har en behagelig blid duft af banan og blomster, men i smagen kommer der ekstra noter af aprikos, blomme og lidt hint af toffee.
Den har en ekstremt lang men blød eftersmag.
 Glenfiddich 1966, 40.2%, refill hogshead
En let og lys whisky, men helt igennem et mesterværk. Den starter med en blød mild duft af vanille der går over i både mandel og frugt såsom pære. 
Disse går igen i selve smagen i en perfekt harmoni og ud i en eftersmag der bare bliver ved.
Hele vejen igennem en absolut top whisky som jeg meget gerne ville eje en flaske af.
 
Glenfiddich 1976, 50.8%, sherry butt
Nu kommer vi over til et fad der ligesom resten er specielt aftappet til Whiskylive
Den har en lækker krydderet duft og tydelige indflydelse fra faddet.
Smagen derimod er præget af chokolade, tørret frugt og toffee.
Det hele bliver hængende i en lang behagelig eftersmag med en del fadnoter.
 Glenfiddich 1958, 47.3%, sherry butt
Smagningens totale sherry orgie, dog uden at kamme over.
Den har en utroligt kraftig duft af tørrede frugter som rosiner og figner.
Smagen er også kraftigt præget af de tørrede frugter.
Eftersmagen er tør, med let honning og kraftig inflydelse fra faddet.
Er dette et Oloroso fad?
 
Glenfiddich 1973, 50.7%, refill hogshead
Betydeligt lysere og mere frisk whisky med en duft af både pære og mandel, som også går igen i smagen sammen med banan og et lidt krydderet hint. En lidt kortere eftersmag men betydeligt mere frisk i det.
 Glenfiddich 1955, 53.3%, refill butt
Som den sidste whisky smager vi en 50 år gammel sag. Den har en lækker duft af både frisk og lidt modnet frugt, samt hint af let visnet græs.
Smagen er mere krydderet med lidt butterscotch og blomster. Eftersmagen går over i en lidt mere ensporet butterscotch.

 

Dag 4 - Hjem igen
   
Søndag var det blevet tid til at tage til København. Vi havde et fly fra Stansted kl. 12.30. Så der var afgang fra det centrale London. kl. 9.30. I Stansted Airport ligger der en Whiskyworld-butik, og de har et  fint udvalg til gode priser. Her købte jeg en flaske Glenlivet 16 års, Nadurra - jeg havde smagt den på Whisky Live og syntes godt om den. Flyet afgik til tiden og vi nåede tilbage til København - alle mættede af indtrykkene. 

Når jeg tænker lidt tilbage på turen, er konklusionen, at det var en rigtig god tur. Godt kammeratskab, og masser af morskab blandt os 6 der var med turen.  Det som skuffede mest var, at der ikke var så mange udstillere på Whisky Live, og at det medbragte sortimentet ikke var helt i top i forhold til arrangementet i Glasgow sidste efterår. Til gengæld var Masterclasses bedre i London - specielt den uforglemmelige Glenfiddich-masterclass. En anden konklusionen er nok, at 1 dag til Whisky Live havde passset bedre denne gang. Dermed havde der også været bedre tid til gå rundt og nyde byen og dens muligheder.
 

Additional information