Med kun 6 dage til jul så bør man være startet med julegaveindkøbene - tiden flyver jo af sted i december og jeg er så heldig at være så godt som færdig - det er skønt. På whiskyfronten er der da også sket lidt, om end noget mere ustruktureret, mere en dram her og en dram der.
Først og fremmest vil jeg ønsker alle jer der læser her på siden en rigtig god jul og et godt nytår. Jeg har en forventning om, at der i 2008 også venter en masse gode whiskyoplevelser.

Hos Morten fik jeg to spændende smagsprøver fra en smagning, der var holdt i LikeAvulin klubben. Jeg havde ikke mulighed for at deltage i denne smagning. Første smagsprøve en Springbank 1969, 36 år gammel på hele 57,3% fra Chieftains Choice - Virkede umiddelbartlidt sprittet , men det er en rigtig flot whisky med fuld power på smagen og meget olieret - bestemt klassisk Springbank når det er bedst. Den anden smagsprøve var Lagavulin 21 år, 56,3% aftappet af destilleriet - sherrysødme i næsen kombineret med vådt træ der brænder - havde store forventninger til denne aftapning og de blev ikke helt indfriet, men stadig rigtig spændende whisky.

I mellemtiden har vi også i vores shop (www.singlemalt-shop.dk) annonceret en ren Islay-smagning den 30. januar 2008 - status er at smagningen er udsolgt!!!!!

I lørdags smagte jeg den nye Glenmorangie Quinta Ruban hos Morten. Dette er afløseren for deres Port wood finish - forskellen er at den ny version er aftappet ved 46%. Jeg synes der er tale om en flot og værdig afløser, der har fået lidt mere af det hele - måske også en anelse mere sprittet - men stadig en whisky hvor man kan smage den har været på portvinsfade uden at man bliver i tvilv om, at det er whisky man drikker.

Sidste torsdag havde jeg Møller på besøg. Vi fik god mad, men også muligheden for at smage på to aftapninger fra Glenfarclas, nemlig:

Glenfarclas 25 år, 43%, destilleriaftapning

Flot ravfarvet, duften virker frisk og samtidig med sherry - virker slet ikke sukkersød. Flot velafbalanceret whisky med flot fylde og krop. Alle smagsindtrykkene blandes i en skøn forening - sherry, citrus, eg, læder og en lille bitte smule sødme. Dette er absolut en af mine favoritter - den har sherrylagringen uden at blive for sød - rigtig god whisky.

Glenfarclas 30 år, 43%, destilleriaftapning

Farve som mørk maghogni. Flot sødmefuld duft med klare noter fra olorosofade. Smagen er præget af mørke bær, blommer og sødme. Den kammer ikke over i sherrylagringen. En virkelig flot 30 år gammel whisky - det eneste men, er at den måske mangler lidt krop. En mere klassisk sherrylagret whisky end den 25 års version - men absolut pengene værd og en whisky jeg altid har lyst til at drikke.


 

Den 8 november 2007 afholdt Singlemalt-shop.dk Best of the Isles-smagning - der var lagt op til tur på alle ø-destillerier med undtagelse af Islay. Jeg har her prøvet at skrive lidt om smagsindtrykkene.
Arran 10 år, 46%, destilleriaftapning

Lidt tam og trist duft, ikke kraftig. Smag er rimelig anonym og har bestemt ikke nogen "ø-karakter". Mild og temmelig almindelig whisky.

Scapa 1994, 12 år, 46%, cask #3255, Douglas Laing Provenance

Lys farve. Sprittet duft med citrus og krydderier. Smag stadig relativ sprittet med krydderier og noget maltet. Kort eftersmag. Har aldrig haft de store whiskyoplevelser med Scapa, og denne var blot endnu en i rækken.

Isle of Jura Superstition, 43%, destilleriaftapning

Vel sagtens aftenens mest upopulære whisky, og personligt har jeg heller ikke gode erfaring med Isle of Jura - det smager altså bare ikke godt. Superstition har så fået et pænt skud røg der blander sig med noget flødekaramel og en stor sødme - tingene hænger bare ikke sammen.

Directors Tactial Selection 1980, 25 år, cask #3056, 50%, Old Malt Cask

Flot mørk farve fra lagring på formentlig et first fill oloroso-fad. Duft af masser af blommer, sherrysødme mikset med underliggende røg. Smagen banker bare derud af med sødme og røg - den eneste anke er måske at den mangler lidt krop - lang og behagelig eftersmag. Absolut anbefalelsesværdig!

Highland Park 18 år, 43%, destilleriaftapning

Den 18 års aftapning af Highland Park er jo en af de store klassikere og altid en best buy. Duften er dog noget tilbagetrukket, men klassen fornemmes. Dejlig behagelig smag lynghonning, sødme og røg. Flot whisky.

Highland Park 25 år, 48,1%, destilleriaftapning

Flot gylden farve. Lækker duft med fine sherrytoner, lynghoning og røg - meget elegant. Flot smag og meget fyldig, masser af lækre nuancer. Dejlig whisky der er alle pengene værd!

Tobermory 1972, 32 år, 49,5%, destilleriaftapning

Aftenens absolutte sherrydrøn og desværre alt for meget sherry. Duft af sherry og smag af sherry, og desværre ikke meget destillerikarakter - måske der kan anes lidt rød i baggrunden. Tør og bitter eftersmag.

Ledaig 1973, 32 år, 45,9%, Chieftains Choice

Relativ lys farve, men duften og smagen er bare heftig - masser af røg og samtidig meget mild og rund. Fantastisk whisky der veksler mellem røg og blødhed - utrolig dejlig whisky.


 
 

I fredags var jeg og min kæreste til messe i Tapperhallerne i Hellerup. Blandt udstillerne var MACY, Qualityworld og Diageo. Hertil kom et hav af muligheder for smagsprøver indenfor øl, vin, ost, pølser og kager - skønt!
Hos Qualtityworld smagte jeg en whisky Compass Box Canto 50 (lækker krydret), en 21 år gammel Balmenach fra The Bottlers (skønt sherrylagret) og en Springbank der havde ligget på portvinsfade fra Alchymist (ikke så spændende). En ny aftapper var blevet tilføjet sortimentet - Boisdale - jeg smagte en udenmærket Glen Grant fra 1972.

Hos Macy smagte jeg en rigtig overraskende god whisky fra Wilson & Morgen, nemlig deres helt billige House Malt sherrywood - en fantastisk drøn af en ung sherrylagret whisky, der nok mest mindende om Mortlach når det er bedst - den skal vist gå for under 300 kr. i butikkerne. Tjekkede også en udenmærket 12 års Caol Ila - også fra Wilson & Morgan, dog uden at træerne voksede ind i himlsen. Til gengæld var en Benriach fra Macy's jubilæumsserie rigtig lækker med masser af røg og sherry.

Alt i alt en rigtig god messe med masser af dejlig smagsprøver.

Så var det blevet tid til årets anden smagning i SREV-klubben, som består af en række tidligere og nuværende kolleger. Denne gang skulle vi mødes hos Michael Meyer. Han havde fundet nogle spændende ting vi kunne smage på.
Aberfeldy 1978, 21 år, 40%, Conniseurs Choice

Må ærligt indrømme at det er lang tid siden jeg sidst har smagt Aberfeldy, sidst var vist da jeg var til Whiskylive i London sidste år, så min erfaring med dette destilleri er ikke så stor. Farven er ikke til at regne med, den var farvet med karamel. Duft relativ anonym, måske lidt urter. Smagen er uden de store udsving med de samme urter, lidt sherry - ingen sødme, ingen bitterhed. Relativ kort eftersmag.

Auchentoshan 18 år, 55,8%, oloroso sherry, destilleriaftapning

Mørk farve der klart indekerer first fill sherry. Duft masser af sherrysødme, blommer og bitterhed - sprittet. Smagen er også sprittet og kræver vand. Masser af sherry, men virker samtidig spinkel. Der er ikke meget destillerikarakter tilbage her.

Bruichladdich 1973, 30 år, 40,2%, destilleriaftapning

Der var store forventninger til denne Bruichladdich. Fadmikset var angivet til 65% american oak og 35% spanish oak. Farven er flor ravgylden. Duften er meget kompleks med vanilie, sherry, sødme, og eg. Absolut ikke sprittet. Smag er meget behagelig og næsten helt uden bitterstoffer. En stor og flot whisky.

Caol Ila 1979, 26 år, 58,3%, Signatory Vintage

Et lille ekstranummer - Michael havde købt den til ham selv, men vi fik en smagsprøve alligevel. Duft meget fyldig og kunne forveksles med Port Ellen - massere af urter blandet med røg. Smag utrolig fylig, stor krop og meget olieret og land eftersmag - jeg kan kun sige wauv!!!!

Natmaden var denne gang en asiatisk suppe med champignon, kokos, chili og kylling, skønt.
 
  


 

 

Fredag den 19. oktober 2007 var Morten og jeg taget en tur til Duncan Taylor Whiskymesse på Gisselfeld slot ved Haslev. Her var der mulighed for at smage 50 forskellige whiskyer i serierne NC2, Whisky Galore og Batllehill + 2 whiskyer fra serien Peerless. Herudover kunne der købes smagsprøver i eksklusivbaren.
Jeg fik smagt på et hav af forskellige whiskyer, og fandt faktisk de fleste af temmelig skuffende. Fra serien NC2 nåede jeg at smage på Allt-a-Bhainne 1992, Glenburgie 1996, Glen Elgin 1991, Glentauchers 1990, Imperial 1994, Inchgower 1992, Linkwood 1990, Macallan 1993, Clynelish 1993 og Royal Brackla 1993. Den bedste var klart Glen Elgin 1991, en til lejligheden aftappet festivalmalt - den havde fået godt skud sherrylagring. Julemalten var Macallan der havde fået et portvin-finish - utrolig dejlig duft, kedelig smag. Royal Brackla skal også nævnes, den havde fået en maderia-finish som gjorde den til en dejlig vinøs sag.

Fra serien Whisky Galore fik jeg smagt Caol Ila 1992, Glenlivet 1988, Mortlach 1993, Highland Park 1992 og Tobermory 1994. Mortlach 1993 og Highland Park 1992 er værd at fremhæve, som to gode whiskyer.

I Battlehill-serien smagte jeg Imperial 8 år gammel whisky - ikke noget der hittede på mine smagsløg.

Undervejs gik turen over eksklusiv-baren hvor Morten og jeg fornuftigt delte smagsprøverne i mellem os (de hældte 2 cl. ud, og 1 cl. er nok til at smage). I serien Peerless nåede vi igennem Glenesk 1981 (26 år, Dark sherry 59%) - et ordentligt sherrydrøn med noter af ekspresso og mørk chokolade. Macduff 1969 (37 år, 54,9%) - også fra et sherryfad, utrolig livlig men også temmelig sprittet. Blair Atholl 1977 (29 år, 54,4%) - fin destillerikarakter med sherry og stor tørhed i eftersmag. Speyside Selection 1967 (Glenfarclas, 40,7%) - ikke så kraftig sherry, som destilleriet ellers er kendt for - masser af træ, virker tør og støvet. Bowmore 1987 (19 år, 55,5%) - også fra et sherry, meget klassisk destillerikarakter med den lavendelduft/smag, måske et hak bedre en destilleriets egne aftapninger.

En spændende aften hvor der blev smagt en masse forskellig whisky, desværre af meget svingende kvalitet.
 
  

Additional information