Nu nåede jeg jo ikke lige, at få ønsket alle læserne her på siden en god jul, så vi prøver med et ønske om et godt nyår. Jeg håber naturligvis i havde en god jul og fik nogle gode gaver (whisky :-D).
2006 har været et spændende år - vi har arrangeret nogle spændende smagninger, deltaget i Whisky Live i London, åbnet internetbutikken www.Singlemalt-shop.dk og afholdt vores første åbne smagning. Det har været rigtig spændende, og det hele havde nok ikke kunnet lade sig gøre hvis i, læserne og deltagerne i smagningerne, ikke havde været på ide'erne.

Jeg er helt sikker på at 2007 også skal blive rigtig spændende. I februar er der en åben Islay-smagning på programmet, den 31. marts er der whiskymesse i København, og i april og maj har vi endnu en par smagninger i tankerne.

Morten og jeg vil ønske jer alle et rigtig godt nytår og et 2007 med en masse gode whiskyoplevelser.

Singlemalt-shop afholder smagning igen torsdag den 8. februar 2007 kl. 19.30 i Indre By Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, 1. sal, 1359 København K – 5 minutters gang fra Nørreport Station i retning mod Nansensgade.

Vintermånederne er kolde og mørke, og det er på tide at tænde op i kakkelovnen. Til denne årstid passer whisky fænomenalt. Men den skal have noget smag og den skal lune rigtig godt for at holde os varme.

Derfor er Singlemalt-shop.dk stolte af, at kunne præsentere en vaskeægte Islay-smagning – i kan godt finde brandslukkeren frem.  Vi har derfor valgt en aftapning fra hvert af destillerierne på øen inklusiv det lukkede Port Ellen.  Fokus er lagt på nogle aftapninger der ikke ses så ofte (Caol Ila og Port Ellen  fra Douglas Laing) eller har nyhedens interesse (Bunnahabhain og Ardbeg).

Vi har desuden til denne smagning fået fat i en enkelt flaske Laphroaig 1987, 19 år gammel fra destilleriet. Dette er et yderst sjældent syn, da Laphroaig laver ganske få specialaftapninger. Denne er aftappet til La Maision du Whisky i Frankrig.  Der er tale om 6 fade – i alt 1.200 flasker. Dette er et one-off, smag den nu eller aldrig!

Smagning vil inkludere følgende aftapninger (der tages forbehold for ændringer):

Bruichladdich 20 år, destilleriaftapning

Bunnahabhain 18 år, destilleriaftapning

Bowmore 1996, 9 år, David Stirk

Caol Ila 1995, 11 år, Douglas Laing Premier Barrel

Lagavulin 12 år, Cask Strenght, destilleriaftapning

Ardbeg 1990, 16 år, Airigh Nam Beist, destilleriaftapning

Port Ellen 1983, 22 år, Douglas Laing Old Malt Cask
Laphroaig 1987, 19 år, special release for La Maison du Whisky, destilleriaftapning
Det bliver ihvertfald spændende at smage Laphroaig'en - jeg har kun smagt den 10 års, 10 å rs fadstyrke, 15 års og den 30 års i aftapninger fra destilleriet. Meld jer til smagningen på www.singlemalt-whisky.dk.


 

Det er jo ved at være et stykke tid siden denne smagning blev afholdt (11. november), men jeg har ganske enkelt være optaget af andre gøremål - så derfor er hjemmesiden ikke blevet opdateret. Til alle jer der ikke deltog kan jeg kun sige at i gik glip af 8 rigtig spærnde whiskyer fra den uafhængige aftapper Douglas Laing. Her er lidt om smagsindtrykkene.
Royal Lochnagar 1993, 12 år, 46%, Douglas Laing Provenance, fad#2250

Flot gylden farve fra sherrylagring. Duft er krydret med sherrytoner og lidt sprittet. Smagen er dog noget endimensionel og mangler noget fylde og krop. Kort eftersmag.

Blair Atholl 1993, 12 år, 46%, Douglas Laing Provenance, fad#2429

Endnu en whisky med en rigtig flot farve fra sherrylagring. Duften minder om en rigtig god rom, og uden det mindste spor af 46% alkohol. God behagelig smag der ikke overdøves af sherry - en whisky i god balance. Eftersmagen er fyldig omend lidt tør (som det også kendes fra destilleriaftapningen i Flora Fauna-serien). Alt i alt en rigtig god whisky, og så koster den kun 400 kr.

Laphroaig 1989, 15 år, 50%, Old Malt Cask fad#2102

Noget usædvanligt havde denne Laphroaig ligget på sherryfad - størstedelen af den whisky der destilleres på Laphroaig ender på boubonfade. Farven er flot ravgylden og med en tung duft af røg, sherry, sødme og brændt gummi.  Smagen er totalt heftig med en massiv røg og sherrysødme. Lang eftersmag der bare bliver hængende. Så absolut en af mine favoritter denne aften!

Caol Ila 1979, 25 år, 50%, Old Malt Cask #2102

Meget lys farve over mod det strågule. Duft af citrus og røg - dog noget tilbagetrukket. I smagen er røgen også noget tilbagetrukket og generelt sker der ikke så meget. Det er dog en stadig en rigtig flot whisky, der bare mangler fylde.

Glenrothes 1990,14 år, 46%, Douglas Laing Provenance

Flot mørk farve fra sherrylagring. God behagelig duft gående mod det ret sherryprægede. Smag er præget af sherry med noter af blommer og en lidt tør eftersmag. Mangler dog noget fylde men er tro mod destillerikarakteren. En rigtig flot whisky til 400 kr.

Braeval 1996, 9 år, 46%, Douglas Laing Premier Barrel

Man kunne kun være lidt skeptisk over for denne aftapning - den bliver leveret i en lerkrukke / decanter og er relativ dyr - 595 kr. for en 9 år gammel whisky. Skuffet var der ikke nogen der blev - til gengæld blev vi vidner til en whisky der trods sin alder på kun 9 år leverede en fantastisk indtryk. Slet ikke sprittet, strågul med dufte af hø - måske lidt i stil med Glenmorangie når det er bedst. Flot fylde og i fin balance. Mer' af den slags tak!

Strathisla 1975, 28 år, 50%, Old Malt Cask, fad #375

Denne whisky havde lagret på et bourbonfad - duft af blomster, citrus og lidt eg. Virker umiddelbart ikke så gammel som alderen på whiskyen angiver.  Smagen går klar mod det lette og det noget citrusprægede. En udenmærket whisky uden de store dikkedarer......

Macallan 1977, 28 år, 50%, Old & Rare Platinum

Platimun er topserien fra Douglas Laing og er altid i højeste kvalitet - denne var ingen undtagelse. Flot sherry i duft uden af kamme over - en sherrywhisky i perfekt balance. En utrolig kompleks whisky med lang lang eftersmag - smagningens højdepunkt!

 

På torsdag den 23/11-2006 holder Singlemalt-shop.dk den første åbne smagning - på programmet er produkter fra Douglas Laing. Smagningen kommer til at omfatte whiskyer fra serierne Provenance, Premier Barrel, Old Malt Cask og Old & Rare Platinum.
Programmet består af følgende whiskyer:

Blair Atholl 1993 single malt Provenance fad#2429
Glenrothes 1990 single malt 14 år Provenance
Royal Lochnagar 1993 single malt (sherry) Provenance fad#2250
Braeval 1996 single malt (sherry) 9 år Premier Barrel 46%
Strathisla 1975 single malt Old Malt Cask fad #375
Laphroaig 1989 single malt Old Malt Cask fad#2102
Caol Ila 1979 single malt 25 år Old Malt Cask #2102
Macallan 1977 single malt Sherry Old & Rare Platinum

Smagningen bliver afholdt torsdag d. 23/11 kl 19 i Indre by medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, København K.

Prisen er 300 kr. - tilmelding sker på www.Singlemalt-shop.dk

Jeg har fået at vide at der stadig er mulighed for at melde sig til - og med det program så er det da bare om at få fingeren ud!
 

Singlemalt-shop.dk afholdte endnu en spændende smagning for os fredag d. 10. november - efterårets 2. smagning. Denne smagning havde temaerne nye aftapninger og Caol Ila. Her er lidt om hvad vi smagte og om de var gode.
Springbank 1996, 9 år, 58%, destilleriaftapning

Farven er lys - duft rimelig sprittet med et vist vinøst præg samt noget røg i baggrunde. Smag også meget sprittet - den unge alder taget i betragtning. Der skal en del vand i før vi finder noget Springbank karakter - en okay whisky der skal bare pokkers meget vand i før der sker noget!

Glenrothes 1970, 35 år, 40,3%, Lonach collection

Farven er relativt lys af en Glenrothes at være - normalt lagres på sherryfade. Duften er utrolig dejlig med noter af vanilie og blomster, slet ikke sprittet - men med en snert af noget bittert, der også gemmer sig i smagen. Dette kunne tyde på at der har været brugt et 4. eller 5. gangs sherryfad. God tyngde og stadig med nogle lækre olier. Alt dette til trods må det siges at whiskyen forekommer en anelse støvet. Prisen på denne whisky er kun 775 kr. - ikke meget for 35 år gammel whisky og absolut alle pengene værd.

Dalwhinnie 1986, 20 år, 56,8%, destilleriaftapning

Farven er relativ mørk fra lagringen på 2. fill sherryfade. Duften er ikke præget af sherry men godt integreret i det samlede billede med noter af noget honning og lyng. Smagen er dog relativ sprittet men med tilsætning af vand åbner whiskyen sig meget. Destillerikarakteren går klar igennem med masser af saft, kraft og power. Vel nok smagningens bedste whisky.

Tamnavulin 1966, 35 år, 52,6%, destilleriaftapning

Meget mørk farve fra et first fill cream sherry butt. Mørke blommer, bitter chokolade, cigarkasse - på en alle måder en kraftig whisky. Meget koncentreret smag og på kanten til at kamme over i ren sherry. Ikke meget destillerikarakter tilbage.

Caol Ila 8 år, unpeated style, 59,8%, destilleriaftapning

Meget lys farve - har ligget på first-fill bourbon fade. Duft meget kraftig og meget sprittet med en del vanilie og eksotiske frugter i baggrunden. Smagen er utrolig sprittet, tyk og fed af olier og en del citrus-karakter. Absolut ingen eller meget lidt røg. Måske lidt i stil med ung Brora og Clynelish. En whisky der er mere interessant end fornøjelig at drikke.

Caol Ila 15 år, flora fauna, 43%, destilleriaftapning

Vi var så heldige at få den sidste flaske hos whisky exchange, men til den nette sum af 125 pund er forholdet mellem pris og kvalitet sat ud af kraft. Denne flaske vil helt sikkert blive en stor raritet med tiden - derfor skulle den bare smages. Farven er gylden - duften er præget af urter. Røgen er i smag og duft meget langt tilbage og domineres af de omtalte urter. Meget i med Port Ellen men så alligevel ikke. En yderst spændende Caol Ila der er en del anderledes end de aftapninger vi ser fra destilleriet i dag.

Caol Ila 1993, destillers edtion, 43%, destilleriaftapning

En helt ny aftapning fra Caol Ila, erfaringer fra andre distillers edtions har været gode, så spørgsmålet er om denne kan leve op til det. Duften er præget af noget vinøst - fra finishen på moscatelfade - men også noget bublegum, røgen gemmer sig noget. Sød og tør på samme måde i smagen, og endelig denne her vinøse ting. Ikke min favorit.

Caol Ila 18 år, 43%, destilleriaftapning

Røg er relativ tilbagetrukket, mere fyldig og rund, stadig med citrusnoter. Den druknede nok lidt blandt de andre Caol Ila'er.....

 

 

Additional information