I lørdags var det atter tid til en vores store smagninger, og denne gang var campbeltown på programmet. På programmet var nogle spændende udgåede aftapninger, så forventningerne var store. Her er lidt om de smagte whiskies:
Glen Scotia 12 års, 40%, destilleriaftapning
Duft af karamel og vel nærmest som en grainwhisky/blend. Smagen er temmelig kedelig og har ikke meget at byde. Den har ikke megen campbeltown-karater (let røg og salt). Husker den 14 års aftapning som bedre end denne nye 12 års.
Glen Scotia 1975, 28 år, 46%, Murray McDavid Mission Series
Første tanke om duften på denne whisky var, der er noget underligt ved den. Enkelte mente den havde en sur duft, men mere rammende var måske duften af "bræk". Udover dette havde både smag og duft præg af vanilie og fadlagring - der er tale om et refill bourbon - en anelse sprittet. Mange brød sig ikke om Gdenne whisky - personligt synes jeg egentlig den er ganske god.....
Longrow 10 år, sherrywood, 46%, destilleriaftapning
En ældre aftapning fra Longrow der normalt ikke er mulig at opdrive. Duft meget tilbagetrukket med let røg og sherry. Smagen ligeledes afdæmpet. Røgen ligger dog latent i whiskyen, men buldrer aldrig igennem. Sherry'en er nærmest fraværende. Det gode ved denne Longrow - i modsætning til nyere aftapninger - er at den er helt fri for toffee smag og duft.
Longrow 10 år, 100 proof, 57%, destilleriaftapning
God duft af røg, citrus og toffee. I smagen buldrer røgen frem som i en Islay-whisky - kan godt tåle lidt vand. En virkelig god Longrow, og nok noget af det bedste der er kommet herfra i lang tid. Absolut anbefalelsesværdig!
Springbank 10 år, 46%, destilleriaftapning
God klassisk springbank, et pift af røg, salt, citrus og mandel. godt sat sammen af bourbon og sherryfade til en fin helhed. Den er dog en anelse sprittet.
Springbank 15 år, 46%, destilleriaftapning
Duften er markant mere præget af de 5 års ekstra fadlagring - nu begynder det at blive sjovt. Stadig flot velintegreret afdæmpet røg, mandel, kokos, let sherry. Dejlig lang eftersmag!
Springbank 1969, 36 år, 50%, Dun Bheagan
Farven er meget mørk. Duften er meget kraftig sherrypræget med underliggende karakter af klassisk aldret Springbank. Smagen bærer også præg af den kraftige sherrylagring - whiskyen er gansk tæt på at knække over i ren sherry - men holder sig alligevel på den elegante side. Lang og flot eftersmag. Købt for 105 pund i England, hvilket kvaliteten godt kan bære - pris i Danmark 1.995 kr. - hvilket prismæssigt må siges at være i overkanten.
Springbank 25 år, 46%, destilleriaftapning
En lidt speciel aftapning vi havde købt på whiskyauction i Tyskland - formentlig aftappet på et tidspunkt i 1980'erne. Umiddelbart var der lidt prop i duften - andre kaldte det mug - men udover det var duften utrolig kompleks. Smagen ligeledes der bare kommer buldrende og bliver hængende med alle klassiske Springbank-karakterer. Lang lang eftersmag.
Alt havde vi en rigtig god smagning, hvor vi blev lidt klogere på Campbeltown. Vi overvejer at lave en mindre smagning i løbet af sommeren i en mere afslappet stil - måske i den fri natur. Ellers vil vi vende tilbage med en super-luxus smagning i september med temaet Brora / Port Ellen.