For et stykke tid siden var Morten blevet bedt om at holde en whiskysmagning hos hans tidligere arbejdsgiver FDC.  Vinklubben var arrangør heraf. De havde tidligere haft en begynder-smagning, så der skulle lidt bedre varer på bordet denne gang. Morten havde tilrettelagt foredrag og whisky ud fra destillerier vi har besøgt. Jeg selv deltog ligeledes i smagningen som foredragsholder. Smagning gik rigtig godt og folk var glade.  På programmet var der:

Blair Atholl 12 år, Flora Fauna, 43%, destilleriaftapning

Relativ mørk farve (der formentlig har fået et skud karamel), god duft af tørrede frugter og måske lidt karamel. Smagen er præget af fine kryderier og en del sherry. Dejlig rund og blød med relativ kort eftersmag.

Glengoyne 21 år, 43%, destilleriaftapning

En whisky fra et highland distilleri der ligger ganske tæt på grænsen til lavlandet. Der bruges udelukkende un-peated malt. Flot gylden farve, med dufte af vanilie og tørrede lyse frugter - pære/æbler. Alderen fornægter sig ikke og giver en dejlig behagelig og kompleks smag. En del sødme og en tør eftersmag. Jeg vil gætte på, at der hovedsageligt er brugt bourbonfade til denne aftapning.

Glenfarclas 15 år, 46%, destilleriaftapning

Jeg læste for et stykke tid siden på whiskymags forum, at der nu udelukkende bruges sherryfade til denne aftapning. Før skulle der have været tale om et forhold på 60% sherry og 40% bourbon. Det er et stykke tid siden jeg har smagt den sidst, og synes faktisk, at sherry'en var temmelig fremtrædende på den whisky vi smagte i forhold til sidst. Farven er flot mørk, duften er præget af elegant sherry og måske en anelse sprittet. Smagen er ligeledes domineret af sherrylagringen. God tæt smag - en rigtig flot whisky.

Glenfiddich 21 år, 40%, Gran reserva, destilleriaftapning

Lys farve. Relativ tilbagetrukket duft, rom-lagringen kan lige netop anes - ikke sprittet.  Smagen er ikke præget af rom-lagringen, men lidt mere af vanilie og tropiske frugter - måske lidt citrus - og absolut ikke sprittet. Flot eftersmag. En rigtig god whisky.

Aberlour A'bunadh, 59,6%, destilleriaftapning

Farven er flot mørk. Kraftig duft af sherry og lidt syntetisk. Stor smag af sherry - kræver vand for at dæmpe sprit og sherry. Smag af tørre mørke frugter og lang eftersmag. Absolut et hit til smagningen.

Ardbeg TEN, 46%, destilleriaftapning

Meget lys farve. Duft af røg, frugt og citrus. Smagen er domineret af den kraftige røg. Ikke det store hit til smagningen - men måske heller ikke det bedste eksempel på en Ardbeg. For folk der ikke før har smagt de tørverøgede whiskyer fra Islay, så er det her altså hård kost.......

Lagavulin 1989, 43%, distillers edition, destilleriaftapning

Røgen er meget tilbagetrukket i denne Lagavulin - den er simpelthen blevet sovset ind i sherrysødme. Men den er noget af bæst alligevel. Smag af røg, sherry og salt. Dejlig whisky for de fleste på smagningen!

Generelt var deltagerne i smagningen rigtig glade for Glenfiddich, Glenfarclas og Aberlour. Alt i alt en rigtig god smagning.

 

 

 

Additional information