Her i efteråret 2009 kom Diageo med en årets sending af special releases. Denne gang kom der også en aftapning fra et de destillerier der ses aftappet fra officiel side meget sjældent - nemlig det lukkede destilleri Pittyvaich. Destilleriet blev bygget i 1975 og allerede taget ud af drift i 1993 - sidenhen revet ned i 2002. Destilleriet var vel det kan man kalde søsterdestilleri til Dufftown Distillery. Mine erfaringer med dette destilleri er dog noget begrænset, men det har i hvertfald sjældent været den store oplevelse - til sammenligning har jeg fundet en aftapning frem fra Duncan Taylor. Her er smagsnoter :

Pittyvaich 20 år, 57,5% Special Release 2009, destilleriaftapning

Lys gul farve - som hvidvin. Meget lukke næse til at starte med - med tiden åbner den sig dog en del med citrus, lyng og massere af vanilie (garantere 100% bourbonfade) - bestem ingen sødme i duften. Smagen er frisk, fyldig, olieret med citrus og vanilie. En noget bitter kort eftersmag. Jeg prøvede også at komme lidt vand i - det åbnede duften lidt, men gjorde ikke noget for smagen.

Pittyvaich 1979, 26 år, 45,9%, Cask no. 5632, Duncan Taylor Rarest of the Rare

Farven er lys gul - helt sikkert et bourbonfad. Duften er præget af citrus, vanilie og træ - men stadig med liv. I smagen findes citrus, noget saltagtig, peber, meget krydret, let bitter og en anelse sprittet. Eftersmag er mellemlang med et ret bittert finish. Generelt mangler denne whisky de ting der gør det rigtig sjovt!

Konklusion

Sammenlignet head to head er der bestemt ingen tvivl at destillatet kommer fra samme sted - trods alt vil jeg sige at aftapningen fra Duncan Taylor er noget bedre end denne 20 års destilleriaftapning. Ingen af dem er dog særlig anbefalelsesværdige - jeg kunne komme med mange andre og bedre forslag til whisky hvor du får mere for pengene. Pittyvaich 20 år, Special Release koster 127 pund i England - Duncan Taylor-aftapningen har jeg givet 56 pund for i 2006.

 

Additional information