Skotlandstur 2008 – dag 2
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 2035
Efter et solidt skotsk morgenmåltid stod dagen på besøg hos Glenfiddich. Der var lavet en aftale kl. 10 hvor skulle på deres conniseurs-tur.
Turen starter med, at man ser en lille intro film om Glenfiddich. Herefter en udvidet rundvisning på destilleriet med tid nok til masser af spørgsmål. Turen indbefatter også et besøg i et af deres warehouses, hvor man får lov at stikke en finger i solera-vat’en – skønt!
Turen afsluttes med en smagning bestående af new make, 12 års, 15 års, 18 års og den 21 års. Alle aftapninger vi har smagt før, men absolut et gensyn værd. Direkte smagt op mod hinanden synes jeg at den 18 års var den bedste, med sin flotte balance og sherry der ligger og mingler smagsløgene helt perfekt.
På destilleriet er det muligt, at købe flaske 15 års Solera i fadstyrke. Du tapper selv flasken direkte fra et fad i butikken på destilleriet, udfylder etiket og sætter denne på. Pris 60 pund, lidt dyrt måske men alle pengene værd. Vi købte en flaske sammen, som vores "on the road" whisky. Der gik så også kun rundt regnet en halv time før proppen røg af igen……
Glenfiddich 15 år, The Distillery Malt, 56,6%, OB
Flot mørk farve. Kraftig sød duft af sherry og tørret frugt – meget koncentreret.
Smagen er utrolig flot med masser af sherry og bagved ligger så Gledfiddich’s destillerikarakter –
denne meget fine og balancere smag, der har fået et ordentligt skud saft og kraft.
Noget af det allerbedste jeg har smagt fra Glendiddich –
overdrevent lækker og helt sikkert over 90 point på en skala fra 0-100.
Køb den hvis du besøger destilleriet!
Da smagningen var slut valgte vi at spise frokost på destilleriet i deres cafe. Vi fik hver en udmærket sandwich.
Herefter tog vi gåturen der kaldes Dufftown Dramble – en tur der fører forbi alle Dufftowns destillerier. Første stop var Balvenie (om end kun på afstand), herefter det lukkede Convalmore – turen førte os så videre på "bagsiden" af Glenfiddich/Balvenie/ Kininvie – hvor første stop er Parkmore, der lukkede i 1930, næste stop hvor man passerer floden Fiddich er Glendullan, videre til Mortlach og hefra til Dufftown Distillery. Stedet hvor Pittyvaich havde ligget fandt vi ikke – men godt det samme for destilleriet er revet ned.
En dejlig gåtur på ca. 2 timer, hvor man kommer rundt og får set flot natur og en masse destillerier.
Aftensmaden blev indtaget på The Highlander Inn. Whisky om aftenen:
Higland Park 1986, 22 år, 55,5%, Duncan Taylor
Mørk gylden farve. Duft af citrus, lidt røg og sherry. Smagen er relativ anonym, der til trods for at den er fadstyrke mangler lidt krop. Langt fra den bedste Highland Park jeg har smagt. Highland Park er og bliver bare bedre som destilleriaftapning.
Mortlach 16 år, 43%, Flora & Fauna
Dette er en whisky, der har fået meget ros på www.whiskynyt.dk’s hjemmeside – og derfor skulle den smages nu lejligheden bød sig. Flot mørk farve. Duft med masser af sherrysødme. Virkelig skøn og behagelig sherrylagret whisky, der kan måle sig i kvalitet med Macallan og Glenfarclas. En virkelig lækker whisky!
Glengoyne 15 år, Regis Whisky Mad Single Cask, 58,2%, OB
Mør farve. Duften er tung af sherry og tørrede frugter, virker faktisk rimelig sprittet. Smagen er meget kraft med masser af sherrysødme og bitter chokolade – næsten espresso-agtig. En udenmærket Glengoyne, om end jeg foretrækker dem på bourbonfade.
Skotlandstur 2008 – dag 1
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 2032
Inden jeg kommer for godt i gang så vil jeg gerne gøre lidt reklame for vores smagninger i Singlemalt-shop.dk. I morgen den 1. oktober har vi en smagning hvor vi går i dybden med forskellige cask-finishes og den 5. november har vi en stor Port Ellen-smagning – der er ledige pladser til begge smagninger. Nu til første del af føljetonen om vores tur til Skotland.
Fredag morgen den 22. august kl. 06.30 mødtes vi forventningsfulde i Kastrup Lufthavn. Min kæreste og jeg samt Morten var os der skulle af sted på denne tur. Flybilletter var bestilt til ruten København-Aberdeen. Et kvarter forsinket kom det jetflyet fra Cimber Air luften og vi landende så også lidt forsinket i Aberdeen.
Vi havde planlagt rejsen ud fra, at skulle have en bus ind mod Aberdeen, og så fange en anden bus mod Elgin. Bussen mod Elgin mente ikke den skulle have os med, så den drønede bare forbi. Med en times forsinkelse nåede vi så frem til Elgin. Herefter skiftede vi bus i retning mod Dufftown – Skotlands whiskyhovedstad.
Logi skulle foregå på Speybank Bed & Breakfast i Cragellachie de næste 5 nætter, dog med en afhopper til The Highlander Inn. Speybank kan så absolut anbefales, venlig atmosfære og fantastisk service og morgenmad.
Eftermiddagen gik med at gå en tur i Craigellachie, en temmelig lille flække – men vi fik taget nogle gode billeder af Craigellachie Distillery. Sulten var stor, så den stod på tidlig aftensmad på The Highlander Inn. Skøn klassisk mad som Steak & ale pie, Aberdeen Angus bøffer og lækker indisk kylling stod på menuen. Nogle dejlige øl findes også her, ægte håndpumpet.
Naturligvis blev det også til lidt whisky:
Macallan 12 år, Gran Reserva, 43%, OB – lækker sherrylagret whisky, men sælger nok mere på myten om navnet ”Gran Reserva” end kvaliteten. Bemærk det er en speciel aftapning til Japan og Taiwan.
Macallan 8 år, Easter Elchies Seasonal Summer 1. ed., 45,2%, OB – en relativ lys Macallan, der var meget i stil med deres Fine Oak serie. Duft og smag let sprittet, vanilie og bagved kunne man ane lidt tørrede frugter. En anderledes Macallan.
Glenlivet 16 år, Batch 7, 59,7%, Chivas Brothers Cask Strenght, OB – klassisk floral bourbonlagret whisky som det kendes fra Glenlivet. Måske manglede den lidt krop, men dejligt at få en destilleriaftapning i fadstyrke.
Herefter tog vi på Fiddichside Inn, et ægte skotsk værtshus anno 1950 – her er plads til 12 mennesker og så er der probbet! Her blev det til lidt fadøl og whisky fra Flora Fauna-serien. Vistnok Dufftown, Auchroisk, Glen Spey og Glendullan – alle udmærkede whisky, om end ikke uforglemmelige – fordelen ved Fiddichside Inn er, at de er lidt billigere end Highlander Inn – så det er ikke nogen dårlige ide, at besøge dette helt specielle sted – de har dog et ret begrænset udvalg af whisky med vægten lagt på Flora Fauna-serien.
Herefter var det godnat, for næste formiddag ventede et besøg på Glenfiddich.
Velkommen til det nye Singlemalt-whisky.dk
- Details
- Written by Morten Sørensen
- Hits: 1886
Vi er stolte af at kunne præsentere den nye udgave af siden Singlemalt-whisky.dk.
Vi har knoklet løs den sidste måned med at inportere alt indhold fra den gamle side og er nu nået så langt at vi synes i også skal se det.
Vi har stadig nogle gamle ting der ikke er taget med over, bla beskrivelser af forskellige destillerier, shopping guide og whisky rating. Nogle ting kommer tilbage i en ny form, nogle skrotter vi.
Hvis i har nogle ideer til ændringer og forbedringer så må i endelig skrive til os
Så er vi så småt ved at være tilbage
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1924
Det er ved at være rigtig mange whiskyer siden, at hjemmesiden her er blevet opdateret. Men med vores nye side og design skulle det være muligt for mig at opdatere lidt oftere.
Vi har for nylig været en tur i Skotland, min kæreste Tina, Morten og jeg - og det forventer jeg at skrive lidt om inden så længe. Men som en lille teaser så kan jeg fortæller at vi besøgte Glenfiddich, Macallan, Glen Grant, Balvenie, Clynelish og Brora. Herudover kom vi forbi et hav af destillerier her kan nævnes Craigellaichie, Kininvie, Convalmore, Parkmore (billedet nedenfor), Mortlach, Dufftown, Glendullan, Glenallichie, Glen Spey, Caperdonich, Glenrothes, Speyburn, Benrinnes, Benriach, Longmorn, Ardmore, Glentauchers, Glen Moray, Glenmorangie, Strathisla, Allt-A-Bhainne, Benromach og Aberlour.
På turen smagte vi selvfølgelig også en masse god whisky, de mest uforglemmelige var en 15 års cask strength solera som vi selv aftappede på Glenfiddich, men ellers som kort kan nævnes blandt alt det gode var Macallan 1979 Gran Reserva og Macallan 15 års Easter Elchies - begge fantastiske whiskyer lagret på sherryfade.
Men meget mere om vores tur til Skotland senere. Der vil selvfølgelig også løbende kommende opdateringer med whisky jeg smager og hvad er hot og hvad der ikke er! Især synes jeg det er noget pis, at whiskymessen i København er blevet aflyst - men så er der jo så meget bedre grund til at komme til smagning hos Singlemalt-shop.dk!
På smagningsfronten kører vi i Singlemalt-shop.dk en smagning den 1. oktober 2008, hvor temaet er lagring på forskellige fadtyper. Jeg forventer mig meget af Benriach 1972 lagret på olorosofad og Glenmorangie 1975 fra rødvinsfade - spændende smagning hvor der stadig er ledige pladser!
.......og så er jeg selvfølgelig flyttet i et dejlig hus på Amager med min kæreste, så der er massere af ting at se til, men whisky er der altid tid til og vi nyder ofte et glas whisky i vores nye hus.
Manglende opdateringer
- Details
- Written by Morten Sørensen
- Hits: 130
Nej, vi er ikke gået i hi.
Bo har købt hus og så er der jo lidt at se til.
Jeg er igang med en ny version af siden. Den er blevet lidt tung at vedligeholde og vi flytter det derfor over i et cms system.
Jeg satser på at vi kan præsentere den nye side omkring 1/10.