Efter et solidt skotsk morgenmåltid stod dagen på besøg hos Glenfiddich. Der var lavet en aftale kl. 10 hvor skulle på deres conniseurs-tur.

 

Turen starter med, at man ser en lille intro film om Glenfiddich. Herefter en udvidet rundvisning på destilleriet med tid nok til masser af spørgsmål. Turen indbefatter også et besøg i et af deres warehouses, hvor man får lov at stikke en finger i solera-vat’en – skønt!

Turen afsluttes med en smagning bestående af new make, 12 års, 15 års, 18 års og den 21 års. Alle aftapninger vi har smagt før, men absolut et gensyn værd. Direkte smagt op mod hinanden synes jeg at den 18 års var den bedste, med sin flotte balance og sherry der ligger og mingler smagsløgene helt perfekt.

På destilleriet er det muligt, at købe flaske 15 års Solera i fadstyrke. Du tapper selv flasken direkte fra et fad i butikken på destilleriet, udfylder etiket og sætter denne på. Pris 60 pund, lidt dyrt måske men alle pengene værd. Vi købte en flaske sammen, som vores "on the road" whisky. Der gik så også kun rundt regnet en halv time før proppen røg af igen……

 

 

 

glenfiddich15  Glenfiddich 15 år, The Distillery Malt, 56,6%, OB

  Flot mørk farve. Kraftig sød duft af sherry og tørret frugt – meget koncentreret.
  Smagen er utrolig flot med masser af sherry og bagved ligger så Gledfiddich’s destillerikarakter –
  denne meget fine og balancere smag, der har fået et ordentligt skud saft og kraft.
  Noget af det allerbedste jeg har smagt fra Glendiddich –
  overdrevent lækker og helt sikkert over 90 point på en skala fra 0-100.

  Køb den hvis du besøger destilleriet!

 

 

 

  

Da smagningen var slut valgte vi at spise frokost på destilleriet i deres cafe. Vi fik hver en udmærket sandwich.

Herefter tog vi gåturen der kaldes Dufftown Dramble – en tur der fører forbi alle Dufftowns destillerier. Første stop var Balvenie (om end kun på afstand), herefter det lukkede Convalmore – turen førte os så videre på "bagsiden" af Glenfiddich/Balvenie/ Kininvie – hvor første stop er Parkmore, der lukkede i 1930, næste stop hvor man passerer floden Fiddich er Glendullan, videre til Mortlach og hefra til Dufftown Distillery. Stedet hvor Pittyvaich havde ligget fandt vi ikke – men godt det samme for destilleriet er revet ned.

En dejlig gåtur på ca. 2 timer, hvor man kommer rundt og får set flot natur og en masse destillerier.

Aftensmaden blev indtaget på The Highlander Inn. Whisky om aftenen:

Higland Park 1986, 22 år, 55,5%, Duncan Taylor

Mørk gylden farve. Duft af citrus, lidt røg og sherry. Smagen er relativ anonym, der til trods for at den er fadstyrke mangler lidt krop. Langt fra den bedste Highland Park jeg har smagt. Highland Park er og bliver bare bedre som destilleriaftapning.

Mortlach 16 år, 43%, Flora & Fauna

Dette er en whisky, der har fået meget ros på www.whiskynyt.dk’s hjemmeside – og derfor skulle den smages nu lejligheden bød sig. Flot mørk farve. Duft med masser af sherrysødme. Virkelig skøn og behagelig sherrylagret whisky, der kan måle sig i kvalitet med Macallan og Glenfarclas. En virkelig lækker whisky!

Glengoyne 15 år, Regis Whisky Mad Single Cask, 58,2%, OB

Mør farve. Duften er tung af sherry og tørrede frugter, virker faktisk rimelig sprittet. Smagen er meget kraft med masser af sherrysødme og bitter chokolade – næsten espresso-agtig. En udenmærket Glengoyne, om end jeg foretrækker dem på bourbonfade.

Additional information