Så er jeg endelig ved at være up to date med at skrive om de forskellige smagninger jeg har været til. I starten af oktober var turen kommet til en Highland-smagning. Der var nogle rigtig gode whiskyer på programmet, se bare nedenfor.
Old Pultney 17 år, 43%, destilleriaftapning

Flot gylden farve. Duften er meget maritim. Smagen er præget af nogle vanilietoner, men især af salt og maritimt præg. En whisky der klart overraskede mig positivt.

Glenmorangie 15 år, sauternes finish, 46%, destilleriaftapning

Relativ mørk farve. Duft er især præget af træ og fadkarakter. Noter af flint og med en næsten overdøvende sødme,

Glengoyne 1991, 15 år, Jim's Choice, 57%, destilleriaftapning

Mørk mørk farve, duft med stor sherrysødme og mørke fuldmodne frugter. Stort fyldig og frugtig smag, stor krop og meget olieret. Lang eftersmag grænsende mod det tørre. En rigtig flot whisky.

Balblair 1979, 28 år, 43%, destilleriaftapning

Lys gyl farve. Flot kompleks duft med fine nuancer af blomster, honning og eg - slet ikke sprittet. Smag stadig med blomster, honning og eg, men ikke specielt fyldig og næsten for pæn. Absolut en flot, lækker og meget let drikbar whisky - den mangler bare nogle nosser.

Clynelish 1989, 15 år, 46%, Douglas Laing Provenance

En whisky jeg havde på whiskymessen i foråret, og jeg syntes at den var skøn. Det er en meget rund og velafbalanceret Clynelish uden den store destillerikarakter. Til gengæld får du en whisky med en fin sherrylagring kombineret med et maritimt præg. Den er billig og lækker!

Brora 1983, 22 år, fad 1836, 50%, Douglas Laing OMC

Denne Brora havde fået godt skud sherry, deraf ganske mørk farve. Røg og salt trænger fint igennem sherrylagring - en flot lækker og kompleks Brora, mere af det!

Teaninich 1973, 23 år, 57,1%, Diageo Rare Malts

En rigtig rigtig kraftig whisky der overvældede en del med den høje alkoholprocent. En whisky der meget krydret - især peber - en whisky, der virker meget hot. Spritten stjæler desværre meget af smagen.

Blair Atholl 1966, 40 år, 49%, Douglas Laing Platinum

En 40 år gammel whisky til at slutte aftenen på - men der var massere af liv og glade dag i denne whisky. Godt velafbalanceret sherrylagring, fin sødme, noget træ - kompleksitet med mørke bær. Aftenens højdepunkt.

 

I starten af september afholdt Singlemalt-shop.dk best of Speyside-smagning. Der var lagt op til en rigtig spændende smagning med massere af lækre whiskyer. Her er lidt om hvad og hvordan oplevelsen var:
Glenrothes 1990, 14 år, 46%, Douglas Laing Provenance

Dette destilleri laver som oftest nogle rigtig lækre sherrylagrede whiskyer, og denne var ingen undtagelse. Duft af sherry, sødme, blommer - ikke sprittet, smagen følger nuancerne i duften men slutter en tør eftersmag. Udenmærkert whisky prisen taget i betragtning (395 kr.).

Mortlach 1995, 10 år, 46%, Douglas Laing Premier Barrel

Strågul farve, stærk duft med citrus og malt. Ikke store spor af sherrylagring og dermed langt fra klassisk Mortlach. Smagen har god fylde med noget kokos-agtigt i smagen. Sprittet/hot eftersmag. Nok ikke den bedste Mortlach jeg har smagt.

Macallan 18 år, 43%, destilleriaftapning

Den seneste version af den klassiske 18 års aftapning på sherry. Førhen var der tale om en vintage aftapning, det er det ikke mere. Nu fremgår det af flasken, at whiskyen er destilleret i 1988 og tidligere år - men det behøves jo ikke at gøre den dårligere. Mørk flot farve, kraftig duft af sherry. Smag også præget af sherry, stor fylde og fin sødme. Sådan som jeg husker de tidligere versioner så var de nok en tand bedre - men en flot whisky er det nu stadig.

Glen Grant 1976, 30 år, 49,4%, Douglas Laing Platinum

Mahognifarvet, duft indeholde noter af sherry, sødme og en underliggende røg. Smagen er meget fyldig - tankerne leder mig hen på blommer i brandy og så stadig den her røg, sherrylagringen knækker ikke - egentlig ikke ulig en sherrylagret Brora fra først i 1970'erne. Rigtig meget mums!

Balvenie 14 år, Roasted malt, 47,1%, destilleriaftapning

Halvmørk farve, lys rav - duft er flot og klassisk Balvenie. Smag med dejlig fylde, lyng og honning - virker ikke så roasted, men en rigtig lækker Balvenie er det ihvertfald.

Longmorn 1987, 18 år, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask

Meget lys gul farve. Duft meget sprittet og som om den har haft en dårlig prop. Smagen er ikke noget at skrive hjem om - sur æblemost og meget sprittet. Ikke anbefalelsesværdig.

Glenfarclas 21 år, 43%, destilleriaftapning

Så er vi tilbage med sherrylagring, farven er flot mørkgylden. Duft af sherry og sødme. Smagen har en flot sherry der ikke kammer over. Whiskyen er måske en anelse endimensionel og behagesyg. En vinder til prisen på 575 kr.

Glenfiddich 1975, 55,7%, destilleriaftapning

Strågul farve. Utrolig elegant og kompleks duft - bourbon og vanilie - måske en anelse sprittet. Smagen er en kæmpe smagseksplosion, der viser hvordan en bourbonfad kan levere topklassewhisky. Utrolig olieret og lang lang eftersmag. Sikke en whisky!


 

Singlemalt-shop afholder endnu et kapitel af vores tur rundt i Skotland med en smagning torssdag den 8. november 2007 kl. 19 i Indre By Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, 1. sal, 1359 København K – 5 minutters gang fra Nørreport Station i retning mod Nansensgade.

Karakteristika for en whisky fra øerne er, at de som oftest er røgede og/eller har et maritimt præg som følge af destilleriernes forblæste placering tæt på kysten. På denne smagning vil vi komme rundt de om de forskellige øer – dog på nær Islay, som vi har til gode til vinter (februar måned 2008) – og vi vil prøve finde ud af hvad de har til fælles og på hvilke punkter de er forskellige.

Aftenen slutter med et brag ved et besøg på Isle of Mull. De fleste der har smagt en ung Tobermory eller Ledaig vil nok synes, at de ikke er pengene værd – men disse to 32 år gamle versioner fra Tobermory og Ledaig er det hele værd. Tobermory’en har ligget på oloroso-fade og Ledaig’en er kraftig røget.

Smagningen vil inkludere følgende aftapninger:

Arran 10 år, 46%, destilleriaftapning
Isle of Jura Superstition 40%, destilleriaftapning
Scapa 1994, 12 år 46%, Douglas Laing Provenance
Tactial 1982, 23 år, sherry cask, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask
Highland Park 18 år, 43%, destilleriaftapning (ny version)
Highland Park 25 år, 48,1%, destilleriaftapning (ny version)
Tobermory 1972, 32 år, 49,5%, destilleriaftapning
Ledaig 1973, 32 år, 45,9%, Chieftains Choice

Tilmelding sker på www.singlemalt-shop.dk.

Det er god nok ved at være lidt tid siden at vi holdt denne smagning, men jeg vil nu alligevel prøve at  skrive lidt om smagningen. Temaerne var nye aftapning og Highland Park. Smagning blev afholdt den 30/8 hos Morten. Her er lidt om hvad vi smagte:

Clynelish 1991, Destillers Edition, 46%, destilleriaftapning
Denne Clynelish er endnu ikke kommet til Danmark, så jeg var meget spændt på, at se hvad denne tilføjelse i serien Destillers Edition havde at byde på - den havde fået et finish på oloroso seco fade. Lys farve. Duft af nødder og fersken med en underliggende vinøs sødme. Smagen er præget af stor sødme og  vinøse noter - det nøddeagtige som man normalt kender fra Clynelish er fraværende i denne aftapning. En meget strømlinet og pærn udgave. Prøv hellere Destillers Edition fra Oban eller Lagavulin - det er sjovere.

Caperdonich 1968, 38 år, 54,7%, Duncan Taylor

Ravfarvet med duft af vanilie, eg, pære og citrus- rimelig fyldig. Smagen følger duften rimelig godt, om end den virker yngre end sine 38 år - en rigtig vaniliebombe er det her, med bitterstoffer i eftersmagen. En whisky til middelkarakter.

Glenlivet 30 år, sherrycask, 55,2%, Specialty Drinks

Flot mørk farve der indikerer sherryfad. Duft ikke præget af sherry som man kunne forvente. Derimod en let elegant floral duft som det kendes fra destilleriaftapninger, og så med en fin sherrysødme der gemmer sig lidt. Sherry overdøver heller ikke smagen, der hælder til den lette side og det lidt sprittede, mangler umiddelbart fylde. Let bitter eftersmag.  Endnu en whisky til middelkarakter

Balblair 40 år, sherrycask, 47,7%, Specialty Drinks

Farve som mørk rav. Utrolig elegant og fyldig duft med sherrysødme (der ikke kammer over), tørret orange og honning og eg - utrolig kompleks.  Smagen er stadig præget af denne her orange og honningsødme, meget fyldig og med sherrylagring helt i skak hvor den ikke bliver bitter. En fantastisk whisky man kan blive ved og ved at nose; og en fantastisk smag - absolut topwhisky.

Highland Park 1992, Double cask, 46%, Whisky Galore

Lys gul farve - duften er præget af flødekaramel, citrusog noter af banan - virker lidt sprittet. Smagen er mere sherrypræget med en lille smule underliggende røg, lynghonning og eksotisk frugt. Dejlig lang eftersmag.En rigtig fin lille Highland Park.

Highland Park 18 år, 43%, destilleriaftapning (ny indpakning)

Fin gylden farve, duften er meget anonym tilbagetrukket. Dejlig med noter af sherry, røg og lyng. Virker måske ikke så elegant som tidligere tiders 18 års, der er noget der er ændret - den føles mere nedtonet i smag og kompleksitet, men det er stadig en flot whisky,

Higland Park 30 år, 48,1%, destilleriaftapning

Flot ravfarvet, utrolig dejlig og kompleks duft med lækre sherrytoner, kandiserede frugter og stor sødme. Imponerende touch af sherry og røg, utrolig sød med let bitter eftersmag (mørk chokolade). Eftersmagen hænger bare ved - heftig whisky!

Highland Park 1973, 30 år, singlecask, 47,8%, destilleriaftapning

En single sherry caks aftapning, hvilket også ses på farven. Duften er præget af sherry og sødme, men virker en tand rundere og mere elegant. Der er noget hengemt (positivt) på en eller anden mærklig måde, der gør denne whisky til noget helt specielt. I smagen er den måske lidt mere firkantet end den 30 års, men sikke dog en sherryfylde - et kæmpe hit!

Inden længe vil der komme smagsnoter fra Best of Speyside og Best of Highlands smagningerne hos Singlemalt-shop.dk.
 


 

 

Rygterne er gået et stykke tid, men nu er der så kommet billeder af de ny aftapninger fra Diageo. Den ser overdrevent lækker ud den 21 års Lagavulin der har ligget på first fill sherry fad - og så er den lige aftappet i fadstyrke, hele 56,5% og prisen kommer til at ligge på 110 pund i England. Den 25 års aftapning fra Rosebank ser også mums ud - læs mere på www.onlymalts.com.
Jeg har også et par hængepartier med beskrivelser af de smagte whiskyer fra 2 smagninger. De kommer snart. Endelig vil jeg godt slå et slag for Singlemalt-shop.dk's Highland-smagning den 3. oktober 2007- der er en masse spændende whisky på programmet:

Old Pultney 17 år, 46%, destilleriaftapning
Glenmorangie 15 år, Sauternes wood finish, 46%, destilleriaftapning
Glengoyne 1991, 15 år, Jim’s Choice, 57%, destilleriaftapning
Balblair 1979, 28 år, 46%, destilleriaftapning
Clynelish 1989, 16 år, 46%, Douglas Laing Provenance
Brora 1983, 22 år, sherry cask, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask
Teaninich 1973, 23 år, 57,1%, Diageo Rare Malts
Blair Atholl 1966, 40 år, 49%, Douglas Laing Platinum

 

Additional information