Mini Springbank-smagning
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1665
Morten og jeg har igennem længere tid samlet sammen af forskellige miniflasker med mere til en speciel Springbank-smagning. Springbank har ry for at have været meget bedre i gamle dage, så der var også nogle ældre flasker, der skulle testes for at se om rygtet talte sandt. Onsdag den 16. maj 2007 var dagen hvor smagningen skulle stå. Hele 9 forskellige varianter skulle vi kæmpe os igennem. Farvene på indeholdet var også vidt forskellig, men billeder bør kunne illustrere dette, se her:
Fra venstre mod højre er det Springbank 10 år, C.V., 12 år, 15 år, 21 år, 25 år (gl.), 25 år (ny), 1974 private collection. Sidste glas kan ikke ses på billedet men er en 1969'er fra Chieftains choice.
Det er ret tydeligt hvilke der har ligget på bourbonfade og hvilke der har ligget på sherryfade.
Her er så detaljerne om de smagte whiskyer:
Springbank 10 år, 46%, destilleriaftapning (nyeste udgave)
Sprittet duft, flødekaramel, røg og salt, lidt sherry og citrus. Smagen virker også sprittet, og det er stadig flødekaramellen, salt, sherry og citrus der dominerer her. Mangler generel kompleksitet og krop. Kort eftersmag.
Springbank C.V., 46%, destilleriaftapning (cirka 1999/2000)
Det som jeg har kunnet finde ud af om denne aftapning er, at indeholder whiskyer i mellem 8 og 30 år. Ren spinkel duft med noget vanilie, mandel, kokos og citrus - der er ihvertfald en stor andel bourbonfade i - absolut ikke voluminiøs og mangler måske lidt krop. Meget klassisk Springbank i sit udtryk. Lidt sprittet i smagen med noter af banan og vanilie - noget mere olieret end den 10 års. Kort tør eftersmag.
Springbank 12 år, 46%, destilleriaftapning (cirka 1999/2000)
Farven på denne er meget lys med nedtonet duft, måske kun lidt citrus. Der er ikke mange hints af Springbank at komme efter, minder måske mere om en tynd Lowlander eller Speysider. Smagen er meget let, lidt krydret og bitter - ingen spor af røg. Kort eftersmag.
Springbank 15 år, 46%, destilleriaftapning (1980'erne)
Så begynder det at blive noget mere spændende - utrolig flot mørk farve, her har der været gang i sherry-fadene. Duft af oloroso-fade, underliggende mandel og røg, ikke sprittet og meget elegant - en helt anden whisky end den 15 års vi kender i dag. I munden eksploderer den nærmest med honning, blomme, rosiner og noget salt i baggrunden. Det gode er at denne whisky er utrolig velkomponeret og meget i harmoni trods den kraftige sherry. Den har masser af krop og muskler at spille med samtidig med elegancen. Der er kun en ting at sige om denne whisky, vauw!
Springbank 21 år, 46%, destilleriaftapning (cirka 1995/1996)
Endnu en af de mørke kulører, måske lidt lysere end den 15 års. Meget flot duft af sherry og ikke sprittet. Smagen er meget kompleks med noter af banan, kokos og mandel. Meget flot og lang eftersmag. Denne version af 21 år gammel Springbank er meget anderledes end de senere udgaver, der har været mere over i bourbon-stilen - det her er altså en rigtig sherry-basker og den slår de senere udgaver med længder - fantastisk whisky!
Springbank 25 år, 46%, destilleriaftapning (cirka 1995/1996)
Duft af sherry, let eg, pære og mandel - meget elegant. Smagen er præget af sherry, fede olier, læder, cigarkasse, blommer mixet med det let bitre, mandelessens, blomster, kokos - klassisk Springbank. Alt dette kommer som en eksplosion af smag. Lang lang eftersmag. En whisky på østrogen som Morten udtrykte det. Helt klart en whisky i aftenens top 2!
Springbank 25 år, 46%, destilleriaftapning (2006)
Mørk gylden farve. Dufter ikke meget af sherry, vel nærmest lidt skarp og bitter med noget citrus. Forekommer stram og uden krop. I smagen finder man noget mere sherry, noget sprittet, men ikke meget elegance og krop. Virker meget tynd i forhold til den ældre aftapning af 25 år gammel Springbank.
Springbank 1974, 28 år, cask 2283, Private Bottling, 46%, destilleriaftapning
Meget lys farve og helt sikker et bourbonfad. Virker meget skarp, sprittet, citrus og bitterstoffer. Smag er meget sprittet og helt uden krop og smag. Man skulle tro den var meget yngre, måske 8-10 år gammel. Næsten ingen eftersmag - aftenens bundskraber.
Springbank 1969, 34 år, 43,2%, Chieftains Choice
Ikke kraftig duft, men fin og nuanceret, ikke en bulderbasser men til gengæld meget elegant og feminin. Smagen er utrolig lækker og behagelig, afrundet og blød, stor kraftig smag når man synker men forsvinder hurtigt. Drukner lidt i de kraftige sherrylagrede whiskyer. Men absolut stor og lækker whisky!
Konklusion
Aftenens tre bedste whiskyer i nævnte rækkefølge var den 15 års, den 25 års (gl) og den 21 års. Alle tre afrappet i midt 1990'erne eller tidfligere.
Ja, Springbank var bedre i gamle dage - køb det hvis du har råd!
London-tur
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1631
Her i weekenden var jeg en tur i London med min skønne kæreste Tina og en arbejdskollega. Det blev til en hel del sigthseeing, men også til en tur i Vintage House, Royal Mile Whiskies, Harrods og Oddbins.
Vintage House er altid et besøg værd og den ligger meget centralt - 5 minutters gang fra Piccadilly Circus. Indkøbene her bestod i en flaske Ardbeg 1975, 29 år, 58,3% fra Douglas Laing Platinum, som skal bruges til Singlemalt-shop.dk´s Ardbeg-smagning den 13. juni 2007. Jeg købte også en 20 cl. Port Ellen 1982 fra Douglas Laing OMC - det er altid godt at have Port Ellen på lager.
Dagen efter nåede vi en tur til Royal Mile Whiskies - tæt på Tottenham Court Road - her købte jeg til mig selv en 38 års auld blended fra Duncan Taylor. Whiskyen er en vatting af "under strength" whisky fra Bunnahabhain, Highland Park, Glenburgie, Miltonduff, Glenlivet og Springbank, der herefter er tilsat "over strength" grain whisky fra Invergordon. En rigtig behagelig whisky, der glider ned uden den store modstand. Pris hos Royal Mile whiskyes 59 pund, pris hos den danske importør 1.798 kr - hvad gik der galt her?
Lørdag startede dagen hos Harrods, meget imponerende sted - i kælderetagen var vinafdelingen med mulighed for at aftappe whisky direkte fra små fade fra firmaet www.vomfass.com - her investerede jeg i 20 cl. Macduff 24 års - en rigtig behagelig whisky.
Hjemturen gik over Stansted Airport, hvor der ligger en Whiskies of the world - rigtig flot udvalg og meget fristende. En Glenmorangie 25 års destilleriaftapning røg med hjem herfra til en favorabel pris på 85 pund. I lufthavnen kan man sågar få en Glenfiddich med personlig etiket på - absolut fristende!
Alt i alt en god tur om end der ikke blev drukket så meget whisky - lørdag aften blev det dog til Oban 14 års fra destilleriet, der var en lykkeligt gensyn, smager den virkelig så godt? - men der kom i hvertfald en god del flasker med hjem.
Ny smagning og forskellige nyheder
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1608
Whisky fra Ardbeg er oppe i tiden, derfor afholder Singlemalt-shop en stor Ardbeg smagning onsdag 13. juni 2007. På programmet er nogle rigtig gode aftapninger, bl.a. den ny Almost There, en 15 år gammel aftapning med finish på romfade i OMC-serien fra Douglas Laing, en 1978'er fra Connoisseurs Choice, den 25 års Lord of the Isles og endelig en 1975'er i Platinum-serien fra Douglas Laing - tilmelding på www.singlemalt-shop.dk.
Jeg har set på Whisky Magazine Online, at de har fået opdateret deres "Magazine archice" med smagsnoter fra testede whisky for issue 60, 61 og 62 - spændende læsning - kunne være rart om man var med i deres smagepanel, det må være hårdt arbejde at skulle kæmpe sig igennem Bunnahabhain 35 års, Deanston 30 års eller en 29 års Glenturret.
Endelig kan jeg fortælle, at jeg tager til London i morgen på 4 dages ferie med kæresten; og mon ikke det lige bliver til lidt whiskyshopping og en tur i Vintage House, Vinopolis, Milroys, Royal Mile Whiskies, Cadenheads..........
God weekend!
Trist whiskybar
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 1583
Den anden dag kom jeg cyklende ad Dag Hammarskjölds Alle på Østerbro (tæt på Østerport Station), og pludselig dukker denne her bar op, hvor der står "Avega Whiskybar". Hoppede af cyklen og kiggede ind ad vinduet, ikke meget whisky at se. Ind at kigge og spørge - stadig ikke meget whisky at skue, hvorefter jeg spørger den unge bartender til deres udvalg af whisky. Han oplyser, at skiltet er forkert, de har kun ganske få blendede whiskyer at vælge i mellem. Derfor denne advarsel, Avega Whiskybar er ikke en whiskybar, basta!
Luxus-smagning
- Details
- Written by Bo Daugaard
- Hits: 46
Den 10. marts 2007 blev der afholdt en smagning i Singlemalt-whisky regi - temaet var luxus og mer' luxus. Programmet talte for sig selv - se her:
Macallan 12 år, 40%, destilleriaftapning
Aftenens kalibreringswhisky, de fleste kender den klassiske 12 års udgave af Macallan fra sherryfade. God fin duft og smag sherry. Ikke lang eftersmag, men en blød og behagelig whisky at starte på.
Millburn 1981, 25 år, 46%, Juuls Flying Dead Spirit
Lys farve, til trods for der på flasken står den skulle være lagret på refill sherry cask. Duften er let maltet med noter af citrus, eg og blomster - meget let duft. Smagen forekommer meget sprittet og hot, men bagved ligger smag af noget kokos, salt, floral og stadig citrus - ikke ulig Springbank - virker ikke som en whisky der er 25 år. Relativ lang eftersmag. Næsten alle fandt denne whisky relativ kedelig, også mig.
Springbank 25 år, 46%, destilleriaftapning
Whisky fra Springbank er der altid store forventninger til - her en 25 år gammel whisky der blev lanceret i 2006. Flot gylden farve, der indikerer brug af sherry-fade. Duft af sherry, mandel og træ - ikke specielt fyldig duft. Dejligt klassisk Springbank-smag, dog rimelig sprittet og mangler stadig fylde. Dejlig lang eftersmag. Tror den står i en pris på 1.995 kr. - det er den absolut ikke værd - det er en god whisky, men......
Balvenie 1967, 32 år, 49,7%, destilleriaftapning
Den ene af de 2 dyreste whiskyer denne aften, udsalgspris 3.250 kr. - aftapninger med alder fra Balvenie koster bare kassen. Lys gylden farve. Duften er meget kompleks, masser af fine duftnuancer af blomster og eg - noget nær det perfekte og nok en af den bedste whiskies jeg har været i nærheden, så længe vi taler duft. Smagen derimod er præget af, at den er meget sprittet og kun medium fylde - dog stadig flora, måske lidt røg, men også tør eftersmag. Destillerikarakteren er ikke til at tage fejl af. Hvis smagen havde kunne følge med duften, så var denne whisky røget ind på min personlige top 5 ever!
Bunnahabhain 14 år, PX Cask finish, Feis Ile 2006, 52,6%, destilleriaftapning
En speciel aftapning lanceret i forbindelse med Islay whisky festival 2006 - kun 761 flasker. Farven er lidt over i det halvmørke. Duften er som en blanding af klassisk Bunnahabhain og Aberlour A´bunadh - det vil sige kraftig sherry-blomme karakter - virkelig kraftig. Smagen er tør (som den skal være) og præget af kraftig sherry. Masser af fylde og behøver faktisk ikke vand til trods for en alkoholstyrke på 52,6%. Lang eftersmag. Nok en af de aller bedste Bunnahabhains jeg har smagt - ekstremt flot whisky.
Highland Park 25 år, 50,7%, destilleriaftapning
Igen en lidt mørk gylden farve. Den har røg, den har honning, den har sherry - meget dejlig og behagelig duft. Smagen er utrolig dejlig, røg og honning godt sat sammen med sherrylagring - klassisk Highland Park - men den har også noget gazebindsagtigt (læs Ardbeg) over sig. Dejlig lang eftersmag. En whisky der overrasker positivt i dette selskab - prisen ligger lige omkring 1.000 kr. og kan nemt konkurrere med whisky til den dobbelte og tredobbelte pris.
Glenfarclas 1954, 46 år, 43%, destilleriaftapning
Den anden af de dyre whiskyer, denne koster 3.295 kr. i handlen. Der var store forventninger og de blev klart indfriet. Man kunne frygte, at den mørk og kraftig med den lange lagring, men farven var relativt lys (måske fino-fade?) og nærmest gylden. Flot sherryduft der på ingen måder er kammet over - flot balance. Smagen er utrolig flot med masser af fin sherry, læder og træ - stor stor fylde og lang eftersmag. En whisky man ikke sådan lige glemmer!
Ardbeg 1979, 25 år, 59%, Spirit of Scotland (G&M)
Duften er som gammel Ardbeg er, sødmefyldt frugt kombineret med røg - minder måske lidt om Ardbeg 17 års. Det er ihvertfald ikke en kraftig røget Ardbeg, men egentlig en ganske udenmærket af slagsen. Ikke så kompleks, men ganske lækker. Prisene er dog noget hamper, da den står i 1.975 kr, hvilket ikke gør den til verdens bedste køb.
Alt i alt en spændende aften med nogle meget forskellige whiskies. Dog tror jeg, at den eneste whisky, der for alvor vil vække minder er Glenfarclas 1954.