August lakker mod enden og dermed også sommeren. Der er dog alligevel sket lidt på whiskyfronten det sidste stykke tid.
I slutning af Juli var kæresten og jeg en tur i Odense. I Odense ligger butikken Whisky and Lifestyle / Cadenheads. Som navnet antyder har de et kæmpe udvalg fra den uafhængige aftapper Cadenheads. Jeg fik også en snak med indehaveren Angus og fik nogle spændende smagsprøver. Her kan nævnes vca Glenfarclas 1988, 18 år gammel bourbon-lagret i fadstyrke - interessant at smage eftersom næsten al whisky fra Glenfarclas sherry-lagret, en vatted malt fra Highlands uden aldersangivelse - vatting af Glenrothes og Stratishla, endnu en vatted malt men fra Campbeltown - vatting af Glen Scotia og Springbank der virkede temmelig røget. Alle disse aftapninger fra Cadenheads. Endelig fik jeg en smagsprøve af Fishsky lavet som et forsøg af Cadenheads i Berlin - en 10 år gammel Bruichladdich der havde fået et finish på et sildefad (tro det eller ej) - whiskyen var meget olieret og smagte utrolig meget af salt, en lille snert af noget fiske-agtigt var der lige når whiskyen kom i munden, sjovt at smage, meeeen.............

Vi har også fået arrangeret en smagning i singlemalt-whisky regi fredag den 31. august 2007, og her skal vi smage noget rigtig godt whisky, se bare her:

Clynelish 1991, destillers edition, OB
Caperdonich 1968, 38yo, Duncan Taylor
Glenlivet 30yo, Specialty drinks
Balblair 40yo, Specialty drinks
 
Highland Park 1991, 10yo, G&M
Highland Park 18yo, OB
Highland Park 30yo, OB
Highland Park 1973, 30yo, singlecask, OB
I går kom jeg så hjem efter en uges ferie på Karpathos sammen med kæresten. På afrejsedagen fik jeg et kig på udvalget i Kastrup. Her havde de fået et hav af forskellige aftapninger fra Glenfarclas i deres nye serie kaldet The Family Casks - der er en aftapning fra hvert årstal fra 1955 og op til dato. Prisen på en vintage 1967 var 4.849 kr. - af øvrige muligheder kan nævnes en 1972'er til 3.135 kr. og en 1994' er til 1.235 kr. - temmelig hamper priser synes jeg, så man må håbe at kvaliteten er i top.

I flyet derned havde jeg bestilt lidt varer, en liter 18 års Glenfiddich til 299 kr. synes jeg er et rigtig godt køb - en lækker og behagelig whisky, der også kan drikkes når det er varmt. På hjemturen fik jeg Caol Ila 18 års og en Macallan 1851 Inspiration med hjem til henholdsvis 299 kr. og 595 kr. Macallan glæder jeg mig meget til at smage.

I ankomsthallen i Kastrup stod en venlig dame og delte smagsprøver ud af Ballantines. Smagte lige deres 12 års version, der faktisk er en ganske hæderlig dram.

Endelig vil jeg anbefale jer, at tar' og tilmelder jer til Singlemalt-shop.dk's Best of Speyside smagning den 12. september - der er lagt et kanon program, hvad venter i på?

 

Singlemalt-shop afholder smagning igen onsdag den 12. september 2007 kl. 19 i Indre By Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 33, 1. sal, 1359 København K – 5 minutters gang fra Nørreport Station i retning mod Nansensgade.

Speyside er synonym med finesse, sødme, blomster, honning og afstemte krydderier. Til smagningen er udvalgt en række destillerier, som på klassisk vis repræsenterer Speyside på den fineste vis. I Speyside findes de bedste sherrylagrede whisky’er, både unge som gamle. Du finder også fantastiske aftapninger, der har ligger på bourbonfade, hvor destillerikarakteren for alvor træder frem. Alle disse ting vil der blive kommet lidt rundt om.

Der bliver en spændende aften som også er giganternes kamp, en 30 år gammel og kraftig sherrylagret whisky fra Glen Grant skal op mod finessen i form af en single cask fra Glenfiddich destilleret i 1975. Hvem vinder mon?

Smagningen vil inkludere følgende aftapninger (der tages forbehold for ændringer):

Glenrothes 1990, 14 år, 46%, Douglas Laing Provenance
Mortlach 1995, 10 år, 46%, Douglas Laing Premier Barrel
Macallan 1988, 18 år, sherrywood, 43%, destilleriaftapning
Glen Grant 1976, 30 år, 49,4%, Douglas Laing Platinum
Balvenie 14 år, Roasted malt, 47,7%, destilleriaftapning
Glenfarclas 21 år, 43%, destilleriaftapning
Longmorn 1987, 18 år, 50%, Douglas Laing OMC
Glenfiddich 1975 vintage reserve, single cask, 55,7%, destilleriaftapning

Prisen er 325 pr. person og der vil blive serveret 2 cl af hver whisky. Der kan max være 30 deltagere til smagningen. Tilmelding sker her.
  

Det har vel sagtens været en af de kedeligste somre i lang tid, så det er godt man har lidt whisky at varme sig med. En bundskraber fra en flaske gammel Glen Grant var hvad den stod på i dag. Glen Grant er jo et af de klassiske speyside destillerier. Uafhængige aftapninger ses ofte med en heftige sherrylagring, tæt på sorte nuancer og denne er ingen undtagelse.
Glen Grant 1967, 33 år, 270 fl., 50%, Douglas Laing Old Malt Cask

Farven er utrolig mørk, kraftig sherryduft med masser af  vinøse noter. Duften spreder sig lokalet samme øjeblik den hældes op og virker utrolig koncentreret. Vi er ovre i noget med blommer, læder og masser sødme - måske honning, der ligger også nogle bitterstoffer og lurer under overfladen.

Virker meget olieret, stor smag sherry - kunne sagtens være first fill oloroso, masser af modne blommer, stor sødme, mørk chokolade og til sidst kommer bitterstofferne - det bitre når dog ikke kamme helt over, hvilket gør denne whisky til noget helt noget specielt.

Lang lang eftersmag der bare hænger ved. Rigtig dejlig whisky, synd der ikke er mere tilbage i min flaske.

Til sidst en lille note, og det er til dem der plejer at være så heldige at komme med til vores smagninger, så er næste smagning fredag den 31. august 2007 - her skal der smages på 3 whiskyer i alderen 30-42 år, en whisky i fra Diageo i serien destillers edition der ikke kan fås herhjemme og endelig 4 forskellige Highland Parks, de to af dem 30 år gamle - så det er bare om at holde øje med om der ligger en invitation i din mail de kommende dage.
 

 

For ikke så lang tid siden opstod bryggeriet Braunstein i Køge. De producerer en række gode specialøl. I år udvidede man så porteføljen med snaps og senere whisky, da man installerede en reflux-still. Hver den 1. lørdag i måneden er smagsrummet åbent. For 40 kr. får man en rundtur i bryggeriet og 2 dejlige fadøl.
I lørdags tog min kæreste og jeg turen til Køge. Bryggeriet/destilleriet ligger utrolig flot og centralt på havnen. Jeg fik mig en snak med en fyr der hedder Michael. Han var ansvarlig for destilleringen. Han fortalt lidt om processen, der gæres op til 6,8%, herefter destilleres op til 70-90%. Den rå sprit fortyndes ned til 63,8% og kommes herefter på egetræsfade. Der bruges 225 liters first fill sherry og bourbon fade. Man har også nogle enkelte 30 liters fade, men det er mest af hensyn til at kunne få en fornemmelse for hvordan destillatet vil udvikle sig på lang sigt. Produktionen af whisky ligger pt. på 2 fade om ugen.

Hvad der er mere interessant det er, at man har indgået et samarbejde med Ardbeg. Der har været besøg fra Ardbeg med det formål, at hjælpe med at producere den første røgede whisky fra Braunstein. Den malt der bruges kommer er samme type som Ardbeg's og den kommer fra Port Ellen Maltings. Den røgede whisky er blevet lagt på first fill bourbon fade fra USA.

Besøget hos Braunstein var en fornøjelse og absolut en udflugt værd. Jeg vil en anden dag komme lidt nærmere ind på principperne og de teknikken ved en reflux-still.
     
 

Hos Superbest har de gamle brugte halve whiskytønder, jeg tror de har kostet ca. 175-225 kr. Det er meningen at folk skal bruge til at plante blomster i dem.
Men jeg skulle selvfølgelig have stillet min nysgerrighed for at finde ud af, hvilket destilleri de kommer fra. Jeg fandt en label på en af dem, der stod North British - så mon de andre ikke også kommer herfra. North British producerer grain whisky til blends, hvilket også forklarer destilleringsåret 2001 - fadet er formentlig tappet i 2005 eller 2006, hvorefter man har vurderet at fadet skulle kasseres. Sådan et fad kan sagtens være brugt 10 gange. Først til bourbon i USA, derefter til singlemalt i 3-4 gange og derefter 5 gange på graindestilleriet.

Hvis du vil læse mere om destilleriet så kig her: www.northbritish.co.uk/

 

Additional information