I starten af september afholdt Singlemalt-shop.dk best of Speyside-smagning. Der var lagt op til en rigtig spændende smagning med massere af lækre whiskyer. Her er lidt om hvad og hvordan oplevelsen var:
Glenrothes 1990, 14 år, 46%, Douglas Laing Provenance

Dette destilleri laver som oftest nogle rigtig lækre sherrylagrede whiskyer, og denne var ingen undtagelse. Duft af sherry, sødme, blommer - ikke sprittet, smagen følger nuancerne i duften men slutter en tør eftersmag. Udenmærkert whisky prisen taget i betragtning (395 kr.).

Mortlach 1995, 10 år, 46%, Douglas Laing Premier Barrel

Strågul farve, stærk duft med citrus og malt. Ikke store spor af sherrylagring og dermed langt fra klassisk Mortlach. Smagen har god fylde med noget kokos-agtigt i smagen. Sprittet/hot eftersmag. Nok ikke den bedste Mortlach jeg har smagt.

Macallan 18 år, 43%, destilleriaftapning

Den seneste version af den klassiske 18 års aftapning på sherry. Førhen var der tale om en vintage aftapning, det er det ikke mere. Nu fremgår det af flasken, at whiskyen er destilleret i 1988 og tidligere år - men det behøves jo ikke at gøre den dårligere. Mørk flot farve, kraftig duft af sherry. Smag også præget af sherry, stor fylde og fin sødme. Sådan som jeg husker de tidligere versioner så var de nok en tand bedre - men en flot whisky er det nu stadig.

Glen Grant 1976, 30 år, 49,4%, Douglas Laing Platinum

Mahognifarvet, duft indeholde noter af sherry, sødme og en underliggende røg. Smagen er meget fyldig - tankerne leder mig hen på blommer i brandy og så stadig den her røg, sherrylagringen knækker ikke - egentlig ikke ulig en sherrylagret Brora fra først i 1970'erne. Rigtig meget mums!

Balvenie 14 år, Roasted malt, 47,1%, destilleriaftapning

Halvmørk farve, lys rav - duft er flot og klassisk Balvenie. Smag med dejlig fylde, lyng og honning - virker ikke så roasted, men en rigtig lækker Balvenie er det ihvertfald.

Longmorn 1987, 18 år, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask

Meget lys gul farve. Duft meget sprittet og som om den har haft en dårlig prop. Smagen er ikke noget at skrive hjem om - sur æblemost og meget sprittet. Ikke anbefalelsesværdig.

Glenfarclas 21 år, 43%, destilleriaftapning

Så er vi tilbage med sherrylagring, farven er flot mørkgylden. Duft af sherry og sødme. Smagen har en flot sherry der ikke kammer over. Whiskyen er måske en anelse endimensionel og behagesyg. En vinder til prisen på 575 kr.

Glenfiddich 1975, 55,7%, destilleriaftapning

Strågul farve. Utrolig elegant og kompleks duft - bourbon og vanilie - måske en anelse sprittet. Smagen er en kæmpe smagseksplosion, der viser hvordan en bourbonfad kan levere topklassewhisky. Utrolig olieret og lang lang eftersmag. Sikke en whisky!


 

Additional information