Så var det blevet tid til en endnu en smagning i SREV-klubben - det er ikke så tit vi mødes, men det bliver da til 2-3 om året. Klubben er baseret på en række kollegaer, ex-kollaeger og et par medløbere. Denne gang var vi hos Ivan. Jeg havde assisteret Ivan i udvælgelsen af indkøbet til smagningen. Vi havde bestemt os for at købe den nyligt lancerede box Islay Collection med 5x20 cl. flasker fra Diageo og 2 yderligere flasker. Her er lidt om indtrykkene:
Campbeltown Loch 21 år, 40%, blended whisky fra J. A. Mitchells (Springbank etc):
Abrikos, orange, eg, "before dinner", vanilie, sødme, duft bedre end smag. Jeg har smagt den tidligere og syntes at den smagte godt, men denne var noget skuffende - især smagen - men stadigvæk et godt køb til 495 kr. i Juuls etc.

Talisker 1991 double matured, Destillers Edtion 45,8%, destilleriaftapning:
Kraftig, power, phenol, bøffer, godt skud sherry, olieret, sødme, salt og røg. En virkelig dejlig Talisker - er normalt ikke så begejstret for Talisker, men det er rigtig godt - en light-udgave af destilleriaftapningen Talisker 1981, 20 år på 62%........

Caol Ila 12 år, 43%, destilleriaftapning:
Dufter godt, ryger,  kan næsten mærkes i øjnene, elegant duft, aggressiv, frisk, citrus, ung. Dette er redskabsskuret og ikke pigekammeret. Udmærket whisky, der bare gør det godt.

Caol Ila 18 år, 43%, destilleriaftapning:
Rundere, god næse, afstemt, lettere, ret heftig, dessert, "pigekammeret", tør eftersmag, tyk og olieret. Blev positiv overrasket over denne aftapning - sidst jeg smagte den var røgen meget mere tilbage i smagen - men denne formåede at trække noget mere røg frem i den modne whisky.

Lagavulin 16 år, 43%, destilleriaftapning:
Røg, dejlig, ikke så olieret, nærmest lidt i konsistensen - men flere deltagere i smagningen er inkarnerede Lagavuling-fans - og de syntes at den var god!

Lagavulin 12 år, 56,5%, destilleriaftapning:
Meget fyldig, kraftfuld, masser af olie, sparker hårdt, færre smagsstoffer end den 16 års - en super duper whisky!

Port Ellen 1979, 25 år, 5. annual release, destilleriaftapning:
Tutti frutti, blanding af frugt, potent røg i baggrund, fræk, behøver ikke vand, sparker røv, ikke skarp, "hold da kæft". En helt vild god Port Ellen - den bedste jeg har smagt af de 5 udgaver - køb den!

Herudover smagte vi også på rester fra de tidligere smagninginger. Halsen blev knækket på den "sørgelige" rest af en Ardbeg 30 års destilleriaftapning. Vi fik også ryddet lidt op i resterne ved at afholde auktion. Endvidere stor tak til Ivan, hans kone og datter for en udsøgt gang natmad med sild, skinke, pølse og snaps - virkelig godt - tak for det!
 

Torsdag den 1. december afholdt World of Wine i Badstuestræde whiskysmagning. Hovedformålet var at præsentere den ny Juuls jubilæumsaftapning, en Macallan 1972 fra G&M. Men der var også lang række andre whiskyer på programmet, som jeg gjorde nedenstående noter til.
Rosebank 14 år, 46% Chieftains Choice:
Let duft og sprit, kamillethe, krydderier, tør eftersmag - som tiden går bliver jeg mere og mere imponeret over en del af Lowland whiskierne (Bladnoch, Rosebank og St. Magdalene) - og denne er ingen undtagelse - et godt glas.

Glen Grant 1989, 15 år, 40%, Gordon & MacPhail:
Meget let duft, meget i stil med Glenfiddich N/A, ikke sprittet, kort eftersmag - en meget kedelig whisky- næste tak!

Highland Park 8 år, 40%, Gordon & MacPhail:
Sødme, lyng, sprit, masser af sherry i duft, flødekaramel og let røg. Smag er kedelig og skuffer i forhold til duften. Temmelig kedelig smag. En masse syntes denne var bedre end destilleriets 12 års aftapning - jeg var ikke enig!

Springbank 10 år, 100 Proof, 57,0%, destilleriaftapning:
Røg, citrus, klassisk Springbank, ikke sprittet i duft. Lækker smag med røg, karamel, salt. Tør eftersmag. En ganske god whisky, men ikke en jeg vil anskaffe til samlingen.

Macallan 1972, 32 år, Ping 3, single barrel, 57%, Gordon & MacPhail:
Kraftig sherry, rosin, eg og træ, kokos og parfume. Smag stadig masser af eg og træ, tanniner og tørhed. Tæt på at kamme over i ren sherry, og ret sprittet. Ikke specielt meget Macallan-stil over denne whisky. Blev totalt grumset med vand i. Prisen ligger i 1.875 kr. hvilket jeg ikke synes den er værd - den mangler harmoni og afstemthed i forhold til sherryen.

Ardbeg 1994, 40%, Gordon & MacPhail:
Citrus, masser af røg og tørv, rigtig god duft med et hint af medicin. Sødme i smag, ikke så meget røg som i duft og relativ kort eftersmag. Taber på den lave alkoholprocent. Køb destilleriets 10 års aftapning!

Alt i alt en ganske god smagning, selvom der var rigtig mange mennesker, og det forhold at smagningen skete stående og med ganske lidt plads.
 

Tiden går hurtigt og den sidste uges tid har ikke budt på rolige stunder til at få opdateret her.
Sidste mandag havde jeg besøg af min gode ven Mal. Han havde i forbindelse med vor bestilling i England givet ordre på en flaske Longmorn 25 år gammel whisky fra Gordon & Macphails. Så der skulle jo selvfølgelig smages på denne. Det eneste jeg kan sige er, at det er en helt fantastisk whisky - supergod med masser af karakter og smag til trods for kun 40% alkohol. Til den nette sum af knap 48£ er den et scoop - uden undtagelse - køb den!

Samme aften smagte vi Brora 1972 og Macduff 1967 fra Douglas Laing Platinum - men mere om dem en anden dag.

Torsdag var i jeg i den heldige situation, at jeg var inviteret til anden af mine venner - Thomas - for at prøvelytte på et forstærkersæt. Hertil nød vi et glas Glenlivet 1977 dark sherry fra Signatory Cask Strength - en god whisky med en meget mørk kulør, og hvor sherry-smagen ikke er kammet over. Efterfølgende nød vi lidt Macallan 1977 fra Douglas Laing Platinum og endelig Laphroaig 30 år gammel destilleriaftapning - mums!

Thomas har startet sin whiskysamling (ca. 15-20 flasker) på en lidt anden måde, idet han stort set kun har gode (og dyre) superwhiskyer. Han har smagt en masse hos mig og har fundet sin smag - respekt for det!

Denne uge byder også på en del muligheder for at smage whisky. I morgen (tirsdag) er der mulighed for at smage produkter fra Duncan Taylor hos Whiskyhouse på Frederiksberg kl. 17 for kun 50 kr. Torsdag kan turen gå til world of wine i midtbyen, hvor der gratis kan smages på den ny Juuls jubilæumsaftaning - en gammel Speymalt Macallan.

Fredag står den på whiskysmagning i SREV-klubben - men mere om dette senere.
 

Så kom min bestilling fra England hjem - og man kan jo dårligt vente med at smage. Denne gang havde jeg kun bestilt en flaske til mig selv - resten skal bruges til en smagning i SREV-regi den 2. december 2005.
Min bestilling denne gang bestod i en flaske Pittyvaich fra Duncan Taylors serie Rarest of the rare - har tidligere smagt en Banff fra samme serie der var ret lækker - og lidt nyt skal der jo prøves en gang i mellem. Ærligt må jeg indrømme, at jeg kun har smagt Flora Fauna udgaven en enkelt gang - og den gjorde ikke det store indtryk.

På Duncan Taylors hjemmeside skrives om destilleriet, "Pittyvaich distillery was built on the grounds of Pittyvaich farm in 1975 adjacent to Dufftown distillery. Pittyvaich was mothballed in 1993 and despite several small spells of distillation after this the distillery was demolished in 2003" (www.dtcscotch.com).

Pittyvaich 1979, 26 år, 45,9%, Cask no. 5632, Duncan Taylor Rarest of the Rare

Farven er lys gul - helt sikkert et bourbonfad. Duften er præget af citrus, vanilie og træ - men stadig med liv. I smagen findes citrus, noget saltagtig, peber, meget krydret, let bitter og en anelse sprittet. Eftersmag er mellemlang med et ret bittert finish. Generelt mangler denne whisky de ting der gør det rigtig sjovt - men stadig en hyggelig whisky - alt i alt 75 point.

 

 

 

 

 

 

 

Efter at vi afholdt smagning i midten af oktober har jeg haft en mini med Glenrothes 1979 fra Douglas Laing Platinum stående. Derfor ville det være naturligt, at teste denne op mod en destilleriaftapning. På forhånd kan det siges, at der på smagningen var meget delte meninger om Platinum'en.
På whiskyshop's hjemmeside kan man i deres nyeste udgave af "whiskeria", læse om Platinum'en -  at "In our opinion one of THE whiskies of the year, ....but all we can say is that if you were to buy one bottle only this year let it be this" - store ord, men kan den leve op til det? (www.whiskyshop.com).

Glenrothes 1973, 27 år, 43%, destilleriaftapning

Farven er flot gylden. Duften er meget elegant, flot sherry der ikke kammer over, ikke sprittet, orange. Smagen er utrolig kompleks, stadig med hints af orange - utroligt godt sat sammen - en rigtig flot sherrylagret whisky, der stadig er i live efter de mange år på fad. Eneste svaghed er måske den lave alholprocent. Eftersmag er middel til lang - meget behagelig. Til en pris på kun 750 kr. hos Calle Vinlager i Süderlügum er den et scoop - 82 point.

Glenrothes 1979, 25 år, 51,9%, Douglas Laing Platinum

Temmelig mørk farve - det er vel det mange kalder "dark sherry". Duften er præget af masse bitterstoffer, tung sherry, mørk chokolade og kaffe. Åbner lidt op med vand - men det er absolut ingen fornøjelse. Smagen er bare ekstremt bitter og smager bare ikke godt. Lang eftersmag der (desværre) hænger ved. Til en pris på 94 pund på whiskyexchange er den vildt skuffende. Jeg har tidligere smagt uafhængige aftapninger af Glenrothes, og er blevet skuffet hver gang. Destilleriet har et stort antal fade til rådighed, så man kan opnå en harmonisk smag når whiskyen vattes. Desuden min første rigtige skuffelse over en Douglas Laing Platinum - 55 point.

Konklusionen på denne lille smagning er, at ord er taknemmelige - og, at der er en subjektiv holdning til de fleste ting her i livet - også whisky.......................

 

 

 

 

 

 


 

Additional information